Çocuklarda afet bilincine yönelik ücretsiz atölye içeriği hazırlanacak

Çocuklarda afet bilincine yönelik ücretsiz atölye içeriği hazırlanacak
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından en çok tartışılan konulardan biri de eğitim oldu. Bağımsız okullar topluluğu Özel Bir Yer (ÖBY) Okullar Ağı, Yalova’daki 1’inci Kurucular Çalıştayı’nda deprem sonrasında yapılacak onarıcı eğitimlerle ilgili bir yol haritası belirledi. Ayrıca, erken çocukluk döneminde afet bilinci geliştirmek için bir atölye içeriği hazırlanarak ağ üyelerine ücretsiz ulaştırılması kararı alındı.

Bağımsız okullar topluluğu ÖBY Okullar Ağı’nın kurucu ve danışma kurulu, ağa dahil olan okulların kurucuları ve akademik direktörleri, çalıştayda bir araya geldi. İki günlük çalıştayda, kurumun kuruluşundan bu yana eğitim alanında gerçekleştirdiği çocuk odaklı çalışmalardan eğitimci ve ebeveyn eğitimlerine, uluslararası etik ilkelerden sürdürülebilir nitelikli eğitim faaliyetlerine kadar birçok konu masaya yatırıldı.

Erken çocukluk döneminde afet bilinci geliştirmek için bir atölye içeriği hazırlanarak ağ üyesi okullarda herkese ücretsiz ulaştırma kararı alındı. Çalıştaya deprem bölgesinden katılan ve okullarını temel ihtiyaçlarını karşılamaları için afetzedelere açtıklarını belirten Şanlıurfa Bebe Orman Evi Kreşi’nin kurucuları, bölgede çocuklara yönelik yapılacak desteklerde, kurumlarının merkez olarak kullanılmasını talep etti.

KARLI: YENİ BİR EĞİTİM EKOSİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR

Etik değerlerle yeni bir eğitim ekosistemi inşa edilmesi gerektiğini söyleyerek sunum yapan ÖBY Okullar Ağı Kurucusu Kayhan Karlı, “Bugün eğitimde yaşadığımız belki de en büyük sorun güven kaybıdır. Veliler, öğretmenler, öğrenciler, yöneticiler. Okul ekosistemine dahil olan paydaşlar birbirlerine güvenmiyor. Önce bu düşünceden kurtulmalı ve kaybedilen güveni yeniden, hem de daha güçlü biçimde inşa etmeliyiz. Bağımsız okullar topluluğu oluşturmak amacıyla yola çıktık. Okul öncesi eğitim kurumlarıyla başladığımız bu yolculukta K-12 okullarını da topluluğumuza dahil etmeye başladık. Hedefimiz ülkemizde etik akıl zemininde standartları oluşmuş bir güvenilir okullar ağı oluşturmak” dedi.

AYDIN: DEPREM, ÇOCUKLARIN GÜVENLİK HİSSİNİ VE NORMAL YAŞAM DÜZENİNİ BOZABİLİR

Çalıştaya katılan önemli isimlerden bir de Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, ÖBY Okullar Ağı Danışma Kurulu Üyesi Dr. Oktay Aydın oldu. Ağ üyelerine kılavuz niteliğinde bir rehber sunan Dr. Aydın, eğitim anlayışının veriye ve bilimsel bilgiye dayalı temellendirilmesine vurgu yaptı. Etkili iletişimin yalın olması gerektiğine değindi, yaşanan büyük depremin çocuklar üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkilerinden bahsederek, deprem sonrasında çocuklarla iletişimde dikkat edilmesi gerekenleri gündeme getirdi. Dr. Oktay Aydın, “Çocuklar fiziksel olarak deprem sırasında düşebilir veya yaralanabilir. Deprem psikolojik olarak ise çocuklarda korku, endişe, stres ve travma gibi duygulara neden olabilir. Deprem, çocukların güvenlik hissini ve normal yaşam düzenini bozabilir” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN DEPREM TRAVMASINI ATLATMASI İÇİN EBEVEYNLER POZİTİF ÖRNEK OLMALI”

Deprem sonrasında çocukların güvenli bir ortamda olmalarının, düzenli ve açık iletişim kurmalarının ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmelerinin önemli olduğunu söyleyen Dr. Aydın, şunları kaydetti:

“Ebeveynler, çocuklarının hislerini ve kaygılarını anlamaya çalışarak, onların konuşmasına ve paylaşmasına izin vermeli. Çocukların günlük rutinlerinin bozulmaması, evde yapılan etkinliklerin yanı sıra, açık hava aktivitelerine de katılmalarının sağlanması önemli. Çocukların travmayı atlatmalarına yardımcı olmak için, ebeveynler çocuklarına pozitif örnekler sergileyerek cesaretlendirmeli ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalı.”

OKULLAR İÇİN AFET EYLEM PLANI

Çalıştayda ayrıca, Afet Eğitimi Öğretim Programı’nın oluşturulmasına karar verildi. Program aracılığıyla eğitime dahil olacak öğretmenlerin diğer okullarda formatör olarak eğitimleri düzenlemesi karara bağlandı. Afet Öğretim Programı’nın gönüllü olarak Özel Bir Yer Okullar Ağı tarafından uzmanlarla birlikte çalışarak hazırlanacağı, sadece deprem değil, meydana gelebilecek tüm afetlere hazırlık, afet sırasında yapılacaklar, afet sonrası yaşanabilecek durumları öngörme, psikolojik ve sosyal destek süreçlerini kapsayacağı ve ağ okullarından diğer okullara bu eğitimlerin yaygınlaştırarak tüm Türkiye’de okullardan başlayarak afet bilincinin kazandırılmasının amaçlandığı belirtildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi