1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar hız kesmeden devam ederken, köprünün ayaklarının oturacağı alanda da denize kazıkların çakılması çalışması başlatıldı.

1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar hız kesmeden devam ederken, köprünün ayaklarının oturacağı alanda da denize kazıkların çakılması çalışması başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli 18 Mart’ta atılan Çanakkale 1915 Köprüsü’nde çalışmalar devam ediyor. Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te açılacak ve Asya’yı Avrupa’yı denizden bağlayan altıncı bağlantı olacak Çanakkale 1915 Köprüsü, 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük asma köprüsü olacak. Avrupa yakasında Gelibolu’ya bağlı Sütlüce mevkiinde kurulan şantiyede kuru havuz çalışmaları tamamlandı. Köprünün ayaklarının oturacağı alanda ise denize kazıkların çakılması için çalışma başlatıldı.

Köprünün ayaklarının oturacağı deniz üzerindeki alanlar Avrupa yakasında kırmızı şamandırayla işaretlenirken, Asya yakasında yeşil şamandıralarla işaretlendi. Bir platformla köprünün ayaklarının yapılacağı yere çakılacak kazıklar, Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkiine getirildi. Dev kazıkların denize çakılmasının ardından kuru havuzda hazırlanacak köprü ayaklarına ait betonların, yüzdürülerek çıkılan kazıkların üzerine monte edileceği belirtildi.

“ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜNÜN DÜNYADA ÇOK ÖZEL BİR YERİ OLACAK”

Köprü çalışmalarının deniz üzerinde başlayan çalışmalarını inceleyen AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Çanakkale’miz bir marka kent. Son yıllarda bu marka değerin artması için çok büyük adımlar atıyoruz. Çanakkale’nin tarihi, turizmi, sanayisi, ormanı için büyük ivme kazandıracak köprünün çalışmaları başladı. Şimdiye kadar köprü ile ilgili daha çok gözükmeyen mühendislik çalışmaları vardı. Ancak bugün itibariyle köprünün ayaklarının yapılacağı alanda milletimizin de gözle görebileceği çalışmalar başladı. Dolayısıyla köprü çalışmaları aksamadan, hiçbir ekonomik sıkıntıya imkan verilmeden devam ediyor. Türkiye’nin etrafındaki güvenlik sorunlarının aşılması için yapılan operasyonlara rağmen, hiçbir ekonomik kriz olmadan bu tarz büyük yatırımların devam etmesi ülkemiz ekonomisi için büyük bir kazanç. Bu köprü yüzyılın rüyasıydı, uzun yılların vaadiydi. Bu vaadin bizim dönemimizde hayata geçmiş olması en büyük onurumuz. Bölgemizin ekonomik olarak canlanacağını söylemek istiyorum. Çanakkale Köprüsü sadece bir ulaşım aracı değil, bu ülkenin tüm ekonomik imkanlarını ayağa kaldıracak bir alt yapı çalışması olacak. 2023 metre ile dünyanın en uzun ayak aralığı olan Çanakkale Köprüsünün toplamdaki uzunluğu 5 kilometreyi bulacak. Gidiş ve gelişin ayrı olacağı ve bakıldığında sanki iki köprü varmış gibi gözükecek bir mimari özelliği olacak. Çanakkale 1915 Köprüsü’nün dünyada çok özel bir yeri olacak” şeklinde konuştu.

(Mustafa Uçmaz/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi