Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

RATEM ve Başkent Üniversitesi’nden Telif Hakları ve Medya Etkinliği

Ankara Haberleri

ANKARA-BHA

“Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku Paneli” ile “Aklımda Bir Fikir Var” Üniversitelerarası İletişim Fikirleri Yarışması Ödüllü Eserler Sergisi’nin Açılışı 26 Kasım 2024 tarihinde saat 13.30’da Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü’nde bulunan Avni Akyol Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Yargıtay Onursal Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Özkepir, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Özkardeş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Füsun Eyidoğan, Prof. Dr. Özcan Yağcı, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri, RATEM Bilişim A.Ş. Genel Müdürü, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, Kanal B Program Müdürü Ziya Bayraktar, İletişim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Üniversitelerarasında düzenlenen “Aklımda Bir Fikir Var” İletişim Fikirleri Yarışması ve Sergisi, korsanla mücadelede yaratıcı fikirlerin sunumuyla öğrencilere ilham verirken ziyaretçilerden de büyük ilgi gördü. Sergi açılışında konuşan RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Şerbetçioğlu korsan yayıncılık ve mücadelede öğrencilerin farkındalığını geliştiren Üniversitelerarası İletişim Fikirleri Yarışması’nın önemine değindi ve her geçen yıl yarışmaya artan ilgiden memnuniyetlerini dile getirdi.

Panelin açılışında İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Senem Gençtürk Hızal RATEM sergi ve paneline ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu, medyanın toplumsal yapıyı şekillendiren, kültürel dinamikleri etkileyen ve bireylerin düşünsel dünyalarını derinden dönüştüren bir fenomen olduğunu, dijitalleşme ve yapay zeka ile etik ve hukuki sorumlulukların daha da artan önemine dikkat çekti. Hızal, telif hakkının sadece bir hukukî düzenleme değil, aynı zamanda yaratıcılığın, emeğin ve kültürel üretimin korunması noktasında bir toplumsal sözleşme olduğunu belirtti. 27 yıldır iletişim eğitimini sürdüren Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak öğrencilerine teori ve pratiği birleştirme imkanını çeşitli uygulama, araç ve platformlarla sağladıklarını ifade eden Hızal sözlerine şöyle devam etti: “Bu platformlar arasında Kurucumuz Prof. Dr. Mehmet Haberal Hocamızın vizyonu ile 2004 yılında yayın hayatına başlayan Kanal B- Doğru Haber Radyo Ve Televizyon Yayın İletişim Reklam A.Ş. Üniversitemiz iştiraki olarak öğrencilerimize staj, pratik uygulamalar açısından iletişim eğitimimiz açısından önemli bir imkanlar sunmaktadır. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin de üyesi olan Kanal B, Türkiye’de televizyon kanalları içinde program arşivi uygulamasını ilk defa hayata geçirmesi açısından da yayıncılık ekosisteminde öncü bir konuma sahiptir. Fakültemizin yine öğrencilerine sunduğu, teori ve pratiği birleştirmelerine, programlarla öğrenciyken deneyim kazanmalarını sağlayan bir diğer platform ise 104.2’den yayın yapan Radyo Başkent’dir.”

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Şerbetçioğlu açış konuşmasında Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde olmalarından mutluluk duyduğunu belirterek; “Yıllardan beri Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi ile birlikte güzel çalışmalarımız var. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik ve sergi de bunlardan biridir” dedi.

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Özkardeş açış konuşmasında meslek örgütlerinin önemine değinerek, RATEM’in gerek yurtiçi gerekse yurt dışı kurumlarla yapmış olduğu çalışma ve ilişkilerine dikkat çekti. Prof. Dr. Hakan Özkardeş medyanın önemine de değinerek; “Medya dili ve yarattığı etki çok önemli. Medya, karşısında bulunan her kesimden insanın anlayabileceği bir dil oluşturmak için büyük bir çaba harcamak zorunda. Bu nedenle medyanın işi gerçekten zor. Dijitalleşme işi kolaylaştırdığı kadar bir takım tehlikeleri de içermekte. Bu noktada bu ve benzeri etkinliklerin önemi mesleği korumak içinde önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Telif Hakları ve Medya üzerine derinlemesine tartışmalar

Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku Paneli’nin moderatörlüğünü, RATEM Bilişim A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Gürsoy üstlendi. Panelin ilk konuşmacısı, Yargıtay Onursal Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Kepir, telif haklarının hukuki boyutlarını ele aldı. Kepir, sosyal medya platformlarında yaşanan telif ihlallerine dikkat çekerek, öğrencileri bu konuda daha bilinçli olmaya davet etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Uzman Olcay Hayta, panelde telif haklarıyla ilgili ihlallerin uygulamadaki örneklerine değindi. Hayta, ihlalleri önlemek için yürütülen çalışmalardan ve yasal yaptırımlardan bahsederek önemli bilgiler verdi. RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Bulut Yıldırım ise sektörden reel örnekler paylaşarak telif haklarının medya ve yayıncılık sektöründeki önemini vurguladı. Yıldırım, özellikle içerik üretiminde telif haklarının korunmasının sektörel sürdürülebilirlik açısından hayati bir yere sahip olduğunu ifade etti. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aslı Şahinkaya Ermiş, yapay zeka teknolojilerinin medya ürünlerindeki rolüne odaklandı. Ermiş, yaratıcılığın medya ürünlerinde vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurgulayarak, yapay zekanın telif hakları açısından doğurabileceği etkiler üzerine akademik değerlendirmelerde bulundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.