Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

Savaşı bitiren gün

ASAYİŞ

Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’ndan çekildiği tarih olan ve savaşın sona erdiği gün olarak tarihe geçen 15 Ağustos, Japonya’da çeşitli etkinliklerle anıldı. Japon İmparator Akihito, ülkesinin savaş zamanı eylemleri hakkında "derin pişmanlık duygularını" dile getirdi.

Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’ndan çekildiği tarih olan ve savaşın sona erdiği gün olarak tarihe geçen 15 Ağustos, Japonya’da çeşitli etkinliklerle anıldı. Japon İmparator Akihito, ülkesinin savaş zamanı eylemleri hakkında "derin pişmanlık duygularını" dile getirdi.

Japonya’ya atılan atom bombaları sonrasında Japonya’nın teslim olması ve 2. Dünya Savaşı’nın fiilen sona ermesiyle sonuçlanan süreç, 73. yılında Japonya’da farklı etkinliklerle anıldı. 15 Ağustos 1945’te bir radyo frekansı üzerinden teslim olma kararını açıklayan İmparator Hirohito’nun oğlu Japon İmparatoru Akihito, özel günde yaptığı konuşmada barış vurgusu yaptı.

"PİŞMANLIKLA ACILARIN TEKRARLANMAYACAĞINI ÜMİT EDİYORUM"

Nisan ayında Akihito’nun tahtını devretmesinden önce imparator sıfatıyla katıldığı son tören olması açısından önem taşıyan geleneksel seremonide konuşan İmparator, "Geçmişimiz üzerinde düşünerek ve derin pişmanlık duygularını aklımızda tutarak, savaşın acılarının asla tekrarlanmayacağını ümit ediyorum" dedi.

Savaşlarda hayatını kaybedenleri anan İmparator Akihito, "Tüm halkımızla birlikte, savaş meydanlarında ve farklı coğrafyalarda hayatını kaybedenlere ve dünya barışı ve ülkemizin sürekli gelişmesi için dua eden herkese içten saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Japonya Başbakanı Shinzo Abe de, barışçıl bir gelecek inşa ederken, savaşın acılarını da hatırlayacaklarını vurguladı. Abe, savaşın tahribatının ve acıların tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

İMPARATORUN SON TÖRENİ

Düzenlenen anma töreni her ne kadar her yıl tekrarlanan bir rutin niteliği taşısa da, İmparator Akihito’nun Nisan’da tahtı oğlu Prens Narihito’ya devretmesinden önce katıldığı son tören olması bakımından önem taşıyor. Özel önem atfedilen bu seneki törene savaşta hayatlarını kaybedenlerin yakınları da dahil olmak üzere 5 bin civarında kişi katıldı. Törene katılan “kayıp” akrabalarının yaklaşık yüzde 80’i, 70 yaş ve üzerindeydi ve en yaşlı katılımcı 102 yaşındaydı.

NELER YAŞANMIŞTI?

Hiroşima ve Nagazaki’de yenilgiye uğrayan Japonya savaştan çekilme kararı almıştı. İmparator, Japonya Radyo ve Televizyon Kurumu NHK’nin yardımıyla, kendi sesini kaydettiği plağı radyoda okutarak kararı resmi ağızdan açıklamıştı. Japonya’nın teslim oluşu, 15 Ağustos’ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya’nın teslimiyet belgesi ile 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesini sağlamıştı. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştı.

(Burak Ersoy/İHA)
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.