Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

LİSE ÖĞRENCİSİ KÜRESEL ISINMAYA KARŞI ‘GÜNEŞİYE’ SİSTEMİ GELİŞTİRDİ.

BİLİM

FEN VE TEKNOLOJİ LİSESİ ÖĞRENCİSİ BERKE GÜNGÖR: “GÜNEŞİYE PROJESİ YAZIN İNSANLARI HEM SERİNLETECEK, HEM DE GÜNEŞTEN KORUYACAK”

Sanayileşme, kentleşme ve hızlı nüfus artışı ve atmosfere tehlikeli gazların salınımıyla artan küresel ısınma sonucunda, bunaltıcı sıcaklar ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinin ortaya çıktığını ve bunun için insanları güneşten gelen zararlı ışınlardan koruyacak “Güneşiye” prototipini geliştirdiğini ifade eden Fen ve Teknoloji Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Berke Güngör, “Bir manivela sistemiyle tek bir hareketle serinlemek, rahatlamak ve serin buharı hissetmek insanları sıcağın bunaltıcı etkisinden kurtaracaktır. Şemsiyeler yıllar boyunca güneşten korunmak amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde şemsiye kullanımı her ne kadar yağmurdan korunmak amacı taşımakta olsa da küresel ısınmanın olumsuz etkileri sonucunda şemsiyeler yüksek sıcaklıktan ve güneşten korunmak amacıyla kullanılması bir zorunluluk haline gelecektir. 
Bu projesiyle TÜBİTAK Lise Proje yarışmasına katılan Güngör, günümüzde küresel ısınmadan dolayı aşırı geçen yaz sıcaklığı bunaltıcı bir hava oluşturmasından dolayı insanları olumsuz etkilediği ifade ederek, “Güneşiye prototipi ile şehirlerde koşuşturan insanlar artık yürürken de, açık havada da ufak bir mekanizma sayesinde kendilerini hem güneşin zararlı ışınlarından, hem de sıcağın kavurucu etkisinden serinleyerek kendilerini koruyabileceklerdir. İnsanlarımızın zararlı ışınlara ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmasını azaltarak insan sağlığının korunması sayesinde gelecek nesillere daha temiz bir çevre, daha güçlü bir ekonomi ve daha refah bir gelecek bırakmak güneşiye projesinin ana misyonunun oluşturmaktadır. Güneşiye prototipi haznesinde depoladığı soğuk suyu basınçlı borular yardımı ile düğmeye basıldığı anda şemsiyenin üst tarafına monte edilen atomizere aktararak püskürtme yaparak çalışmaktadır. Küresel iklim değişikliğinin başta aşırı sıcaklıklar, su ve yiyecek yetersizliği ve çevresel zararlar ve afetler‟ gibi göz ardı edilemeyecek etkileri ve hasarları olacağı tahmin edilmektedir. Bunlarla birlikte yüksek sıcaklıklara maruz kalmak, farklı alerjik reaksiyonlara, solunum sistemi hastalıklarına ve kardiyovasküler sistemlerde problemlere yol açabilir. Yüksek sıcaklıkların insanlara doğrudan, sıcak çarpmaları, baygınlıklar ve felçler, sıcağa bağlı kalp ve solunum hastalıkları, böbrek hastalıkları, mental ve bilişsel hastalıklara açacaktır.” 

 Günümüzde şemsiye kullanımı her ne kadar sadece yağmurdan korunmak amacı taşısa da küresel ısınmanın olumsuz etkileri sonucunda; sıcaktan ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak amacıyla da ileride kullanılmasına ihtiyaç doğuracağını belirten Güngör, “Yerli ve milli bir proje olan güneşiye projesi kolaylıkla şehir ve insan hayatına uyum sağlayabilecek, gündelik kullanıma uygun bir küresel ısınma projesidir. Güneşiye adı verilen bu inovatif şemsiyenin, insanları yüksek sıcaklıklardan oluşan baygınlıklar ve sıcak çarpmalarına karşı koruması, güneşli bölgelerde gündelik yaşamı kolaylaştırması ve şemsiyeler her mevsim kullanılabilecektir. güneşiye prototipi, aynı zamanda, her mevsim kullanılabilecektir. Bu sayede, insanlar daha uzun ve daha konforlu bir şekilde dışarıda vakit geçirme imkanı bulurken, güneşten kaynaklanan sağlık risklerini azaltmış olacaklardır. Güneşiye, hem insan sağlığına olumlu bir etki yaratacak hem de güneşli bölgelerde gündelik yaşamı kolaylaştıracaktır. Güneşiye özelliklerinden en önemlisi normal şemsiyelerin aksine bireyleri sadece güneşten korumakla kalmayıp aynı zamanda bireyleri su buharı ile soğutup ferahlatmasıdır. güneşiye, gövdesine sabitlenmiş bir atomizer ile sıcak ve bunaltıcı havalarda sıvı haznesindeki sıvının ferahlatıcı bir şekilde püskürtülmesi ile bireyleri serinletecek, ferahlatacak ve bayılma vakalarının önüne geçecektir. güneşiye sapının yanına veya içine monte edilecek bir sıvı haznesi, güneşiye projesindeki soğutma işleminin deposu olacaktır. Bu haznede depo edilen sıvı sapa dolanmış veya sapın içine döşenmiş ince borular yardımı ile şemsiyenin üst kısmında kapak kısmına yakın sabitlenmiş bulunan atomizer uç eklentisine sıvı iletimini sağlayacaktır. bu sıvı iletimi için prototip aşamasında pompa ile sağlanan gaz basıncından yardım alınmıştır” dedi. 

Güneşiye projesinin hedef kitlesinin sıcak bölgelerde yaşayanlar, kronik sağlık sorunları olanlar, sıcak havaları sevmeyen, kurak iklim bölgelerinde çalışmak zorunda olan insanlar olduğuna dikkat çeken Berke Güngör, “Güneşiye projesinin prototipinde 1 litrelik bir su haznesi kullanılmış olup, bireylerin kullanım ve ihtiyaç oranlarına bağlı su haznesi olarak 500 ml ve 300 ml arasında değişebilir ve geliştirilebilir. Atomizerin püskürtme şiddeti bireyin isteğine bağlı azaltılıp arttırılabilir olup, kullanılan hazneye göre değişmekle birlikte ortalama püskürtme sayısının 200-500 arasında değişeceği düşünülmüştür. Bu hazne çıkarılabilir olup gerektiğinde çıkarılıp normal şemsiye olarak kullanılabilir, doldurulabilir ve belli aralıklarla değiştirilip yenilenebilir. Kentleşme bölgelerinde yüksek sıcaklıklar daha yoğun hissedilip, şehirdeki insanların yoğun çalışma temposunda hayatlarına devam etmesi, hissedilen sıcaklığın yüksek olması güneşiye prototipini günlük kullanım ihtiyacı haline getirecektir” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.