Avrupa Parlamentosu (AP), Suudi Arabistan’a yaptırım uygulanması çağrısında bulunan karar tasarısını onayladı.
Avrupa Parlamentosu Strasbourg’da gerçekleştirilen oturumda Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin uluslararası soruşturma yapılması ve sorumluluklarının tespit edilmesi durumunda Suudi yetkililere yaptırım uygulanması çağrısında bulunan karar tasarısını onayladı.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından, Avrupa Parlamentosu AB ülkelerini Suudi Arabistan’a AB çapında silah ambargosu koymaya ve ikna etmeye çağırdı. Kararla milletvekilleri, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’de işkence edilerek öldürülmesini kınadı. Ayrıca 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunun içinde neler olduğunu ve sorumluların adalete teslim edilmesini öğrenmek için ölümüne dair tarafsız ve uluslararası bir soruşturma çağrısında bulundu.
“TAM OLARAK ŞEFFAFLIK BEKLİYORUZ”
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Kolombiya Devlet Başkanı İvan Duque ile birlikte bugün gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Mogherini, "Tam olarak şeffaflık bekliyoruz, tüm uluslararası ortaklarımızla çalışmaları da bu doğrultuda sürdürüyoruz" dedi.
Dün Avrupa Parlamentosunda bu konuyu tam olarak görüşme imkanına sahip olduğunu ve bu sabah da konuyu İspanyol Dışişleri Bakanı Josep Borrell Fontelles ile görüştüğünü söyleyen Mogherini, "Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz ve özellikle de Kaşıkçı davasında kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi gerekliliği konusunda ortak bir Avrupa Birliği pozisyonu var. Bunu G7 üyeleri ile ortak pozisyonumuzu yansıtan belgede çok net olarak görebilirsiniz; bununla birlikte uluslararası ortaklarımız ile de eş güdüm içerisinde bulunmamız önemli" diye konuştu.
Mogherini, şu ana kadar atılan adımların olaya yeterince ışık tutmadığını söylerken, "Avrupa Birliği müteakip adımlara bakarak koordineli ortak bir tepki gösterilmesi hususunu değerlendirecektir" ifadelerini kullandı.
Mogherini ayrıca olayda bir günah keçisi bulmaya çalışmadıklarını da sözlerine ekledi.
(İHA)