Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Çad’da ’akut beslenme yetersizliği’ yüzünden binlerce çocuğun kritik durumda olduğunu ve bunun ürkütücü seviyelere yükseldiğini açıkladı.
Çad’da binlerce çocuk akut beslenme yetersizliğinden muzdarip. Mevcut tesisler ise duyulan büyük ihtiyacı karşılayabilmekten çok uzak. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bu açığı kapatmak amacıyla Çad Sağlık Bakanlığı ile birlikte başkent N’Djamena’da 5 yaşından küçük çocuklara yönelik yeni bir tedavi edici beslenme merkezi açtı. Gerek Çad genelinde, gerekse N’djamena’da tüm yıl boyunca görülen akut beslenme yetersizliği artık son derece ürkütücü düzeye yükseldi. İnsanların alım gücünün azalması, gıda güvensizliği, yaşanan mevsimin bu yıl özellikle ağır geçmesi ve devlet memurlarının sağlık sektörünü de etkileyen grevi üst üste gelerek bu krize yol açtı.
Çad Sağlık Bakanlığı’nın Temmuz 2017’de yaptırdığı son araştırma, N’djamena’da çocuklar arasında beslenme yetersizliği oranlarının acil durum eşiğinin üzerinde olduğunu göstermişti. Bu yılın Ocak ayından itibaren, ağır beslenme yetersizliği nedeniyle Çad-Çin Dostluk Hastanesi’ne kaldırılan çocukların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 daha fazla oldu. Alima adlı sivil toplum kuruluşunun destek verdiği hastaneye ağır beslenme yetersizliği çeken, hastalanmış 170 kadar çocuk yatırıldı ve bu sayı 80 yataklı hastanenin tedavi kapasitesinin çok üzerinde.
ERKEN VE AYAKTA TEDAVİ İHTİYACI
Bu kritik durumda, ağır beslenme yetersizliğinden muzdarip çocuklar için yatarak tedavi kapasitesinin acilen artırılması, ayakta tedavi imkanı bulunan tesislerde de erken tedavi sağlanması gerekiyor. Ayakta tedavi desteği verebilen beslenme merkezleri, evde tedaviyi kolaylaştırmak, çocukların durumunun ağırlaşmasını önlemek ve hastaneye yatırma gereği doğmamasını sağlamak gibi çok önemli işlevlere sahip. Fakat ne yazık ki N’Djamena’daki merkezlerin çoğu haftanın sadece bir günü hizmet veriyor. Üstelik bu merkezlerde, UNICEF tarafından temin edilen ve ağır beslenme yetersizliği yaşayan çocukların iyileşmesi için hayati önem taşıyan kullanıma hazır tedavi edici (terapötik) gıdalar da sıklıkla tükenmiş oluyor.
N’Djamena’da çocuklar için acil sağlık hizmetine ulaşmanın çok zor olduğunu belirten MSF Acil Durum Programları Direktörü Natalie Roberts, acil ihtiyaçlara dair şunları söyledi:
“Bu nedenle çocukların hastaneye götürülmelerini gerektirecek kadar hastalanmamaları için elden ne geliyorsa yapmak lazım. Ayakta tedavi eden beslenme merkezlerinin sayısının ve imkanlarının artırılması, bu merkezlerin etkin destek verebilecek donanıma sahip olması için acilen harekete geçilmeli.”
MSF, Çad Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle birlikte, başlangıç aşamasında 50 yatak kapasitesine sahip olan bir tedavi edici beslenme merkezi açtı. Hem daha çok çocuğa sağlık hizmeti ulaştırmak hem de tedaviye evde devam eden çocukların takibini uygun şekilde yapabilmek amacıyla N’Djamena’nın çeşitli bölgelerinde birkaç ayrı gezici beslenme merkezinin hizmete sokulması planlanıyor.
"ÖLÜMÜN EŞİĞİNE GELMELERİNİ BEKLEMEMELİYİZ"
Orta derece beslenme yetersizliği çeken çocukların beslenme düzeyinin de iyileştirilmesi gerekiyor, fakat bu çocuklara hiçbir tedavi sağlanmıyor. Roberts yaptığı açıklamada, “N’Djamena’da bugüne kadar, beslenme taramasından geçirilen ve orta derecede beslenme yetersizliği çektiği saptanan çocuklar, hiçbir şey yapılmadan evlerine geri gönderiliyordu. Oysa biliyoruz ki bu çocukları eve geri gönderdiğinizde orta derece beslenme yetersizliği hızla akut beslenme yetersizliğine dönüşecek. Çünkü aileleri onlara yeterince yiyecek temin edemiyor. Çocukların en temel ihtiyaçlarını karşılamak için ölümün eşiğine gelmelerini beklemek zorunda değiliz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan MSF önümüzdeki haftalarda orta derece beslenme yetersizliğinden muzdarip çocuklara yönelik ayakta tedavi çalışmalarına, BM Dünya Gıda Programı tarafından sağlanan destekleyici gıdanın dağıtımını da dahil edecek.
(İHA)