Japonya’da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) liderlik seçimini Japonya Başbakanı Şinzo Abe kazandı. 3 yıl için parti liderinin belirlendiği seçimin sonucu, başbakanın kim olacağı sorusunun da yanıtı niteliğinde.
Japonya’da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) liderlik yarışının sonucu belli oldu. Liberal Demokrat Parti milletvekilleri ve parti üyelerinin 807 oy kullandığı seçimin sonucu, oylardan 553’ünü alan Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye üç yıl daha parti liderliğinin kapılarını araladı. LDP liderliğindeki koalisyonun parlamentoda çoğunluğa sahip olması nedeniyle mevcut başbakanlık görevini de koruyacak olan Abe, tek rakibi olan Eski Savunma Bakanı ve Parti Genel Sekreteri Shigeru Ishiba’yı da büyük farkla mağlup etmiş oldu.
Eski Savunma Bakanı ve Parti Genel Sekreteri olan Shigeru Ishiba (61) karşısında güçlü bir rakip olarak seçime giren Başbakan Şinzo Abe (64), seçim öncesi yayınlanan anketlerde de favori olarak gösteriliyordu.
PARTİ KANUNU DEĞİŞTİRİLDİ
LDP içindeki güçlü etkisi nedeniyle parti üyelerini ve milletvekillerini yönlendirmekle eleştirilen Abe, parti başkanlığı görevini 2 dönem ile kısıtlayan parti kanununun geçen sene ’3 dönem’ olarak değiştirilmesiyle bu seçimde yeniden aday olmaya hak kazanmıştı. Seçim galibiyeti ardından Abe’nin 2021 Eylül’üne kadar görevde kalması bekleniyor.
Parti liderliği yarışı süresince Abe, istihdam oranını yükseltmek ve diplomatik ilişkileri güçlendirmek gibi başarılarını vurgularken, Ishiba, Abe ile ilgili yolsuzluk iddialarını hatırlatarak kamuoyunun siyasete olan güvenini yeniden tesis etmek istediğini ifade etti. Ayrıca Ishiba, ülkenin ekonomi politikalarını değiştirmek ve Tokyo merkezli bir yaklaşım yerine yerel topluluklara odaklanmak istediği vurgusunu da yaptı.
ABE’NİN HEDEFİ ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEK
Parti başkanı olarak yeniden seçilen Abe ise sık sık ülkenin pasifist anayasasını değiştirmek istediğini gündeme getirdi. Savunma harcamalarını artırmakla da eleştirilen Abe, seçim sonucuyla Japonya’nın en uzun soluklu başbakanı olma olasılığını arttırmakla kalmadı, aynı zamanda savaş sonrası anayasayı gözden geçirme konusundaki uzun vadeli hedefini rakiplerine ve topluma benimsetme konusunda da zaman kazandı.
(Burak Ersoy /İHA)