ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın ülkeye yasa dışı yollarla getirilen çocukların sınır dışı edilmesi talebini reddetti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Obama yönetimi döneminde hazırlanan ve çocuk yaşta yasadışı yollarla ABD’ye getirilen birçok belgesiz gencin ülkede kalabilmelerini sağlayan programın yürüklükten kaldırma başvurusu ABD Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi. Beyaz Saray ve ABD Kongresi, Trump’ın geçen Eylül ayında verdiği bu karar üzerine bir uzlaşmaya varamamıştı.
Amerikan Yüksek Mahkemesi dün, ABD’de yaşayan birçok gencin hayatını etkileyen programı yürüklükten kaldırmadıklarını açıkladı. Yüksek Mahkeme, ABD Başkanı’nın fesih talebini Temyiz Mahkemelerine taşıması gerektiğini ifade etti. Mahkemenin bu kararı vermesinin ardından Trump’ın sınır dışı işlemlerinin başlatılacağı tarih olarak belirlediği 5 Mart 2018 ise önemi yitirdi.
"APTALCAYDI"
ABD Senatörlerinden Cumhuriyetçi John Cornyn, “Kararın uzaması hiç iyi olmadı. İşe koyulabilmemiz için net bir tarihe ihtiyacımız var. Mahkemenin bizi içinde olduğumuz kararsızlıktan kurtarmasını beklemek aptalcaydı” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklama konu hakkında yürütülen müzakerelerin uzamasına da neden odu. Demokratların mahkemenin verdiği bu kararı bir zafer olarak algılamaması gerektiğini söyleyen Cumhuriyetçiler, bu durumun yalnızca geçici olduğunu belirtti.
Demokrat Senatörlerden Pat Leahy ise karar hakkında “Amerikan Kongresi geçen sene hareke geçmeliydi. Mahkeme başvuruyu reddetti ama bizim de harekete geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kararın uzamasından sonra geçen sene uzlaşmaya varamayan ABD Senatosunun konu üzerine yeniden toplanması bekleniyor.
Obama Yönetimi’nin hazırladığı bu program ABD’de yaşayan ve çoğu Latin kökenli 700 bin genci kapsıyor. Trump’ın Eylül ayında Yüksek Mahkeme’ye programın yürüklükten kaldırılması için yaptığı başvuruların ardından, programdan faydalanan 700 bin gencin 5 Mart 2018 tarihinden itibaren sınır dışı edileceğini bildirmişti. Şimdi ise ülkedeki yüzlerce gencin ne olacağı belirsiz.
(İHA)