Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

Mekan2022 yarışmasında dereceye giren iç mimar adayları ödüllendirildi 

EĞİTİM

Kültür Üniversitesi genç ve yetenekli iç mimarlara katkı sunmak amacıyla İç Mimarlık Öğrencileri Ulusal Bitirme Projeleri Yarışması düzenledi. 9 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen yarışma bu yıl Mekan2022 ile açıldı. Yarışmaya Kıbrıs ve Türkiye’nin illerindeki 24 farklı okuldan 76 proje katıldı. Dün üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirilen ödül töreni ile birinciye 13 bin TL para ödülü verildi.

Kültür Üniversitesi tarafından 2012 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen bu yıl Mekan2022 olarak açılan yarışma ile genç ve yetenekli iç mimarlara fırsat sunmak, hem de iç mimarlık alanında yarışma kültürünün gelişimine katkı sağlamak hedefleniyor. Bu kapsamda başlatılan yarışmaya Kıbrıs ve Türkiye’nin belirli illerindeki okullardan öğrenciler katıldı. Yarışma sonucunda değerlendirilen 76 projeden dereceye giren öğrenciler dün Kültür Üniversitesi’nin konferans salonunda gerçekleştirilen tören ile ödüllendirildi. 3 ödül, 3 mansiyon ve 4 jüri teşvik ödülü olmak üzere yarışmada dereceye girenler ödüllerini düzenlenen törenle aldılar. Birinciye 13 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 8 bin TL, mansiyon ödülü olarak ise 3 bin TL verildi. 

 “ÇOK DAHA KOLAY BİR ŞEKİLDE İŞ BULABİLME OLANAĞINA DA SAHİP OLABİLİYORLAR” 

İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Mekan2022 yarışmasının fakülteleri için çok önemli bir etkinlik olduğunu belirterek, “Mimarlık alanında Türkiye’de 1996 yılından beri, 1980 yılından beri de Avrupa’da Hollanda’da bitirme projelerine ödül veriliyor. Fakat iç mimarlık alanında ilk kez İstanbul Kültür Üniversitesi diploma projesi konusundan bir yarışma açtı. Bu yarışma 9’uncusuna ulaştı. Biz fakülte olarak bu konudan çok mutluyuz çünkü fakültemizin İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’müzün başlattığı bir süreci de canı gönülden destekliyoruz, bütün katılan öğrencileri de kutluyoruz. Güvenilir bir yarışma. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan farklı jüri üyeleri oluyor. Objektif kriterler doğrultusunda ödülleri belirliyorlar. Kazananlara maddi ödül veriliyor. Bu konu da çeşitli firmaların sponsorlukları oluyor. Ama ödül sadece maddi olarak ölçülmemeli. Öğrenciler bu yarışmada ödül aldıkları zaman mezuniyet sonrasında da öğrenciliği sırasında ödül almış kişiler olarak çok daha kolay bir şekilde iş bulabilme olanağına da sahip olabiliyorlar. Çünkü bu yarışma çok prestijli” diye konuştu. 

 “ULUSAL DÜZEYDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ BİR YARIŞMA” 

İstanbul Kültür Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Gülay Usta, “Bu yarışma mekan yarışması. İç Mimarlık öğrencilerine yönelik ulusal düzeyde gerçekleştirdiğimiz bir yarışma. Bölümümüzün her yıl gerçekleştirmiş olduğu Türkiye’den ve Kuzey Kıbrısta’ki iç mimarlık ve çevre tasarımı öğrencilerinin bitirme projeleriyle katıldıkları bir yarışma. Bu yıl 9’uncusunu gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 24 farklı okuldan 76 proje katıldı. Yani Kıbrıs’tan ve Türkiye’nin belirli illerindeki okullardan 76 projeyi jüri olarak değerlendirdik. Ben de jüri başkanıyım. Güzel bir değerlendirme oldu. Bugün ki ödül töreninde de ödül alanlara mansiyon alanlara ve teşvik ödülü alanlara ödülleri verilecek. Ayrıca kolokyumu gerçekleştireceğiz” dedi. 

“ULUSAL ÖLÇEKTE İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNİN KALİTESİNİ YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORUZ” 

Kültür Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rana Kutlu da ödül törenine ilişkin yaptığı konuşmasında şunlara yer verdi: 

“Mekan yarışmaları aslında iç mimarlık alanında uzun soluklu yarışmalardır. 2012 yılından beri her sene gerçekleştiriyoruz. İç mimarlık bölümünden mezun olan iç mimarların başarılı bir akademik kariyeri bitirip profesyonel hayata atıldıkları önemli bir yarışma. Bu yarışmayla birlikte aslında farklı eğitim kurumlarının programlarının çıktılarını diploma projeleri üzerinden okuyoruz. Böylelikle aslında ulusal ölçekte iç mimarlık eğitiminin de kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz.” 

“ONLARA UMUT OLMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ” 

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkan Yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Arzu Erçetin ise mutlu ve gururlu olduklarını söyleyerek, “Türkiye’den ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden her yıl artan ciddi bir ilgi var. Bu sayının artması, öğrenci arkadaşlarımızın gösterdikleri ilgi ve onları profesyonel hayata hazırlarken aslında bir nevi onlara umut olmak bu heyecanı içlerinde yaşatıyor olmak bizler için çok önemli” dedi. 

“MADDİYATTAN ZİYADE ALTINDA YATAN ANLAM ÇOK DEĞERLİ” 

Yarışmada 1’inci olan İzmir Yaşar Üniversitesi Öğrencisi Esma Taşdemir (24), dezavantajlı öğrenciler için bir topluluk merkezi tasarladığını ifade ederek, “Bu topluluk merkezini tasarlamamdaki amaç tamamen dezavantajlı öğrencilerin buraya gelerek kendilerini geliştirebilmelerini sağlamak ve bunları belediyenin bir topluluk merkezinin sağlayarak hiçbir ücret vermeden tamamen kendi gelişimlerini sağlayabilmeleri amacıyla tasarladım. Şu an birincilik ödülüne sahibim. Burada aslında maddiyattan ziyade altında yatan anlam çok değerli” dedi. 

“MESLEĞE ATILMADAN ÖNCE MOTİVE EDİCİ BİR DURUM” 

İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü mezunu Ahmet Özkök (22), “Fatih Nişancı’da farklı popülasyondan insanların bir araya gelerek farklı atölyelerde çeşitli eğitimler alarak hem sosyalleşebilecekleri hem de yerel halka tekrardan o mevcut kenti ayaklandırma üzerine bir konseptim vardı. Bu şekilde 2’ncilik geldi. Mevcut bir aks üzerinde bulunan pazarı bulunan parsel üzerine dağıtmakla orayı tekrardan kamulaştırarak akademiye kazandırma üzerine bir proje. Kendi okulumda hocalarımın önünde böyle bir ödül almak hem de ailemle birlikte gerçekten çok gurur verici, mesleğe atılmadan önce motive edici bir durum” diye konuştu. 

YARIŞMANIN AMACI 

İç Mimarlık Öğrencileri Ulusal Bitirme Projeleri Yarışması İstanbul Kültür Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından dokuzuncu kez düzenlenmektedir. Yarışma, eğitim süreci ile mesleki formasyona geçiş arasında bir eşik niteliğine sahip olan bitirme / diploma projeleri üzerinden genç iç mimar adaylarına, kendilerini ve tasarım felsefelerini tanıtma anlamında bir açık çağrı niteliği taşımaktadır. 

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki İç Mimarlık / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü öğrencilerinin Bitirme / diploma projeleri ile katıldıkları bu yarışmanın iç mimar adayları arasında tasarım odaklı düşünme ve ifade etme konusunda farkındalık oluşturduğu, iletişim ve etkileşim ortamı yarattığı, yeni fikirlerin oluşumuna katkı sağladığı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra yarışmaya farklı okullardan katılan projeler aracılığıyla iç mimarlık eğitimindeki farklı yaklaşımlar, bitirme projeleri üzerinden okunmakta ve tüm projelerin bir yarışma kitabına dönüştürülmesiyle bu alanda kalıcı bir bellek oluşturulmaktadır. 

Ödül kazanan öğrenciler şu şekilde: 

Birincilik Ödülü (30 Numaralı Proje) 

Esma Taşdemir – Yaşar Üniversitesi 

İkincilik Ödülü (3 Numaralı Proje) 

Ahmet Özkök – İstanbul Kültür Üniversitesi 

Üçüncülük Ödülü (49 Numaralı Proje) 

Namiye Sıla Korkmaz & Eren Akavcı – Kırıkkale Üniversitesi 

Mansiyon (51 Numaralı Proje) 

Onurcan Toğay – İstanbul Teknik Üniversitesi 

Mansiyon (1 Numaralı Proje) 

Ahmad Karam Haloubi – Kırıkkale Üniversitesi 

Mansiyon (14 Numaralı Proje) 

Cenk Dayı – Özyeğin Üniversitesi 

Jüri Teşvik Ödülü (20 Numaralı Proje) 

Dilan Pakkan – İstanbul Teknik Üniversitesi 

Jüri Teşvik Ödülü (45 Numaralı Proje) 

Melike Sultan Uluyürek – İstanbul Teknik Üniversitesi 

Jüri Teşvik Ödülü (10 Numaralı Proje) 

Beyza Günaydın – İstanbul Teknik Üniversitesi 

Jüri Teşvik Ödülü (65 Numaralı Proje) 

Şeymanur Dönmez – Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.