Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

"Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini..."

EKONOMİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclis’e sevkedilen Katma Değer Vergisi Kanunu, şeker fabrikalarının özelleştirilmeleri ve hurda araç teşvikiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclis’e sevkedilen Katma Değer Vergisi Kanunu, şeker fabrikalarının özelleştirilmeleri ve hurda araç teşvikiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vergi Konseyi Olağan Genel Kurulu öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Ağbal, özelleştirilmesi planlanan 14 şeker fabrikasıyla ilgili gelen soruya “40 bin kere düşündük. Bu düşünme neticesinde şeker fabrikalarına özel bir özelleştirme programı geliştirdik. Burada şekerin stratejik ürün olduğu muhakkak biz bunları bilmeyen insanlar değiliz" diye cevap verdi.

Bakan Ağbal, 16 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması durumunda 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi uygulanmasına talebin az olduğu yönünde gelen soruyu, “Piyasa heyecanla hurda teşviki düzenlemesini bekliyor. Heyecanlandırmadığı veya beklentilerin uygun olmadığını kim söylüyormuş? O sizin söylediğiniz birşey. Şu an da piyasa oyuncuları piyasadaki herkes hurda teşviki ile ilgili düzenlemeyi biran önce hayata geçmesini bekliyor” şeklinde cevapladı.

“OTOMOTİV PİYASASI HAREKETLENECEK”

Bakan Ağbal, hurda teşviği ile 2018-2019 yıllarında otomotiv sektörünün hareketleneceğini belirterek,”Haftaya Salı günü genel kurul da torba yasanın görüşmelerine başlıyoruz. Yasa çıkar çıkmaz bu konuyla ilgili bakanlar kurulu kararını çıkaracağız. 2019 yılının sonuna kadar hurda teşviği kapsamında vatandaşlarımız sahip oldukları ister otomobil olsun ister eski ticari araçlar olsun bunları tamamen trafikten çekmek suretiyle imha merkezlerinde teslim etmek suretiyle yeni araçlarını alabilecekler. Bu düzenlemede 2018-2019 yıllarında otomotiv piyasasında bir hareketlenme meydana getirecektir. Otomotiv sektörüne özellikle yerli otomotiv sektörünün kapasitesinin daha da artırılması piyasanın büyümesi konusunda sektörle sürekli istişareler yapıyoruz. Bir taraftan onların maliyetlerini azaltırken bir diğer taraftan piyasanın büyümesine katkı sağlayacak düzenlemeler yapıyoruz. Herkes bana soruyor. Bu düzenleme ne zaman çıkacak? Herkes bunu bekliyor, eğer sizin de 16 yaşından büyük bir aracılınız varsa onu imha merkezine teslim edebilirsiniz. 10 bin lira dilek olay. 10 bin lira ÖTV teşviki getiriyoruz. Dolayısıyla vatandaşımız bunun ne anlama geldiğini çok iyi biliyor” dedi.

“Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini 40 bin kere düşündük”

Maliye Bakanı Ağbal, özelleştirilmesi planlanan 14 şeker fabrikasıyla ilgili gelen soruya “40 bin kere düşündük. Bu düşünme neticesinde şeker fabrikalarına özel bir özelleştirme programı geliştirdik. Burada şekerin stratejik ürün olduğu muhakkak biz bunları bilmeyen insanlar değiliz. Bütün Türkiye’de şeker üretimi hem kamunun hem de özel sektörün içinde bulunduğu bir sektör. Piyasada yüzde 58 kamunun yüzde 42 özel sektörün himayesinde. Hükümet olarak serbest piyasa ekonomisine inanan devletin ekonomide ki yerinin düzenleme denetleme ve piyasaların regüle edilmesi anlayışı içerisinde olan bir hükümetiz. Şeker fabrikaları ile ilgili çalışmaya başladığımız il andan itibaren bu konunun taraf olan herkes ile görüştük. Sendikalar ile üreticiler görüştük. Kendim şeker fabrikalarını ziyaretlerde bulundum. Gidip öyle genel müdür odalarında oturup basına demeç vermedim. Oradaki işçi kardeşlerim yanına gittim üretim sahalarına girdim. Şeker pancarının ilk fabrikaya girdiği andan torbanın içerisine girdiği ana kadar bütün üretim yerini gezdim” diye cevap verdi.

“ŞARTNAMEYE ÜRETİMİN DEVAM ETMESİNİ SAĞLAYACAK HÜKÜMLER KOYDUK”

Bakan Ağbal, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde şartnameye üretimin devam etmesi yönünde hükümler koyduklarını belirterek, “Herkesin bu konuyla ilgili beklentilerini aldık. Bize ne söylendi, şeker fabrikaları ile ilgili üretim devam etsin. Onun içim şartnameye üretimin devam etmesini sağlayacak hükümler koyduk. Bizden fabrikayı kim alırsa alsın. Üretici birliklerimiz var. Çok almak istiyorlar alsınlar. Şehirlerimizden birçok yatırımcılar var almak istiyorlar alsınlar fabrikalarına sahip çıkıyorlar. Hepimizin milletin fabrikaları onlar. Fabrikaları alacak kişilerde bu milletin vatandaşları, yatırımcıları onlarda şeker üretimine devam edecekler” şeklinde konuştu.

“5 YIL BOYUNCA ÜRETİMİ GARANTİ EDECEK HÜKÜMLER KOYDUK”

Şeker pancarında şeker üretiminin devamlılığını sağlayacak şekilde asgari 5 yıl boyunca üretimi garanti edecek hükümler koyulduğunu dile getiren Ağbal, “Herhangi bir şekilde üretimi düşürürse o üretimden meydana gelen düşüş otomatikman Türkiye şeker fabrikalarına kota olarak geri dönüyor. Hiçbir yatırımcı bu kadar bir sermayeyi bağladıktan sonra piyasada arz ve talebin olduğu yerde üretim yapmamayı tercih etmez. Üretimin devamlılığını sağlayacak teminatlar getirdik. Şeker pancarı üreticilerimiz haklı olarak diyorlar ki bu sürecin ilerisinde bizim mevcut kotalarımız ve mevcut sözleşmelerimiz var, biz bunlarla devam etmek istiyoruz. Şartname hüküm koyduk. Şeker pancarı üreticilerimiz bütün şeker fabrikalarıyla hangi sözleşmeleri yapmışlarsa onlar aynen devam edecek” diye konuştu.

“İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN BUGÜNKÜ HAKLARINI KORUYACAĞIZ”

Bakan Ağbal, şeker fabrikalarında çalışan işçilerin bugünkü haklarının korunacağını söyleyerek, “Fabrikaların çalıştıran işçilerimiz, yöneticilerimiz ve kardeşlerimiz var. O fabrikalarda nasıl kan ter içerisinde çalıştıklarını gördüm.

Şeker fabrikalarında çalışan bütün işçi kardeşlerimizin bugünkü haklarını koruyacağız. Çalışma koşullarını koruyacağız. İster kamuda çalışmaya devam etsin ister başka bir yere geçsin biz arkadaşlarımızın istihdam kazanımlarını güvencelerini de şartnameye koyduk. Geçici ve sürekli işçilerimiz var. Bütün isterlerse aynı ildeki bir başka kamu kurumunda çalışabilirler. İsterlerse şeker fabrikasında çalışmaya devam edebilirler. Ne zaman isterlerse kamuya dönme haklarını veriyoruz” dedi.

“FABRİKANIN ÜRETİM SAHASI DIŞINDA OLAN BÜTÜN ARSA VE ARAZİLERİ BU ÖZELLEŞTİRMENİN DIŞINDA TUTTUK”

Söz konusu fabrikaların üretim sahası dışında olan bütün arsa ve arazilerinin bu özelleştirmenin dışında tutulduğunu vurgulayan Ağbal, “Sonra söylediler ki şeker fabrikaların değerli arazileri var. Bende görüyorum önemli arazilerin olduğunu, şartnameyi düzenlerken özelleştirmeye konu olacak arazi büyüklüğünü fabrikanın üretim sahası ile sınırladık. Fabrikanın üretim sahası dışında olan bütün arsa ve arazileri bu özelleştirmenin dışında tuttuk. Buradan kimse rant elde etmesin diye. Şeker kritik stratejik bir ürün bunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bunun serbest piyasa ekonomisinde yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Devlet olarak bugün ilgili bakanlıklarımızın var. Üretimin sürdürebilirliği açısından piyasadaki rekabet açısından çiftçilerimizin korunması açısından her türlü tedbirleri aldık” diye konuştu.

(Ali Canberk Özbuğutu - Fatih Gavuz/İHA)
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.