DNA tamiri ve hücre döngüsü’ alanlarında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisindeki ‘Sirkadiyen Saat’ (Ritmik saat) buluşuyla adını duyuran 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’a Yakın Doğu Üniversitesinde Fahri Profesörlük unvanı verildi.
Törene Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan "Bu kalbi yüksek tevcihleri kabul buyurdukları için mutluyuz. Sayın Sancar’a böyle unvanı takdim ediyor olmamızdan dolayı hem çok mutluyum hem de çok duygusalım. Öğrencilerime şunu söylemek istiyorum. Aziz Sancar hocamızın çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmaları lütfen bir okuyun. Nasıl büyük bir rehberle karşı karşıya olduğunuzu göreceksiniz. Şunu söyleyeyim evrensel platformda biliyorsunuz hümanizm diye bir sözcük var. Bu insan ile ilgili olmak demek. Yani insan malzemesiyle ve hayatıyla uğraşmak veya sanatta insanı ön plana çıkarmak hümanizmse onu insancıl bir şekilde ele almak ve yaklaşmak hümaniteryanizmdir. Aziz Sancar hocamızın yaptığı çalışmaların temelinde de bu düşünce var. Onu farklı kılan bu özelliğidir" dedi.
"TIP DAİRESİNDEKİ KEŞİFLERİ, KENDİSİNİ ÖNCÜ BİLİM ADAMI MERTEBESİNE ULAŞTIRMIŞTIR"
Prof. Dr. Ümit Hassan konuşmasının devamında "Profesör Sancar’ın biyokimya, moleküler biyoloji, DNA onarımı ve diğer pozitif alanlara derin vukufu olan bir bilgin olduğu malumdur. Bütün bu müktesebatının odaklı olduğu tıp dairesindeki keşifleri, kendisini öncü bilim adamı mertebesine ulaştırmıştır. Bu keşifler, insan’ın şifa bulması ve hastalıklar veya bünyesel yetersizliklerle mücadele kabiliyetine, DNA’ların onarılması amacına yöneliktir. Prof. Dr. Sancar’ın evrensel değerdeki hemen bütün bilimsel çalışmaları, böylelikle, insan odaklı olmuştur. Bu bakımdan, Prof. Dr. Sancar, her anlamda, yüksek beşerî vasıflarıyla, hümanist ve hümaniteryen bir bilgin olarak, bilge kimliğiyle de anılacaktır. Nobel Ödülü sahibi olarak, yine hep insancıl perspektifler ile yurtseverlik bilincinin sentezi bağlamında söylemlerde bulunmuştur. Bütün bu hususiyetleri itibariyle, Prof. Dr. Sancar, Beşerî Bilimlerin de ufkunu genişletmektedir ve daha da genişletecektir. Bu görüşle, Yakın Doğu Üniversitesi olarak, kurumsal yapımızın bütününden aldığımız yetkiyle, Prof. Dr. Aziz Sancar’a Fahrî Profesörlük unvanını tevcih etmekten onur duymaktayız" dedi.
"YENİ ŞEYLERİN ÜRETİLEREK ULUS OLARAK DAHA İLERİYE GİDİLEBİLİR"
Öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. Sancar, sorularını yanıtlayarak önemli nasihatlerde bulundu, bilim ve araştırma ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Prof. Dr. Aziz Sancar gerçek bağımsızlığın ülkelerin kendi bilimini üretmesi ile mümkün olabileceğini söyleyerek yeni şeylerin üretilerek ulus olarak daha ileriye gidilebileceğine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Aziz Sancar ise bilimin küçük yaşta çocuklara aşılanması gerektiğini kaydederken, bilimsel düşünce sisteminin çocuk yaşta geliştiğini vurguladı.
(İHA)