KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde öğrenciler, eğitimlerinden geri kalmamaları için kurulan konteyner okullarda gönüllü öğretmenler eşliğinde ders görüyor. İlçede anaokulu, ilkokul ve ortaokulun yanı sıra destekleme eğitimleri ile üniversiteye hazırlık kursları da veriliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde konteyner ve çadır kentlerde yaşayan çocukların okullarından geri kalmaması için 11 noktada eğitim öğretim, gönüllü öğretmenler eşliğinde devam ediyor. Anaokulu, ilkokul ve ortaokulun yanı sıra destekleme kursları ile üniversiteye hazırlık kursları da veriliyor. Verilen derslerden sonra öğrenciler, bilim, sanat ve eğlence çadırlarında da çizgi film izleyip, oyunlar oynayarak ve robotik kodlama ile hazırlanan robotlar ile ilgilenerek deprem travmasını atlatmaya çalışıyor.
‘ÇOCUKLARI NORMALLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Öğrencilerin psikolojik yardımlarla normalleştirilmeye çalıştırıldığını ifade eden Milli Eğitim Bakanlığı Psikososyal Saha Koordinatörü Serdar Genç, “Deprem sonrası herkes travmatize oldu. Bu aşamada Milli Eğitim Bakanlığı binlerce psikolojik danışmanıyla sahada hizmet sunmaya başladı. Şu anda ilk günden beri Gaziantep genelinde binlerce psikolojik danışman destek hizmetleri sunuyor. Bunların kitlesi yetişkinler ve çocuklar. Çocuklar için anaokullarımız, ilk ve ortaokullarımız var. Lisede okuyan öğrenciler için akademik gelişim kurslarımız var. Aynı zamanda tüm çadır kentlerde psikososyal çadırlarımız var. Psikososyal çadırlarımıza gün içerisinde yüzlerce çocuğumuz, aileleri ile birlikte geliyor. Buradaki temel amacımız deprem sonrası çocukları normalleştirmek. Birincisi, çocuklar ne olduğunu anlayamıyor. Biz ne yaşadık? Bunun karşılığını vermek lazım çocuklara. İkincisi biz ne zaman normalleşeceğiz? Çocukların normalleşme sürecine bizim katkı sunmamız lazım. Buradaki psikolojik yardımlar ile çocukları normalleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
'NORMALLEŞME İÇİN OKULLARIN BÜYÜK ÖNEMİ VAR'
Öğrencilerin eski normallerine geri dönüş sağlayacaklarını ifade eden Serdar Genç,
“Bugün okullar her ne kadar resmi olarak kapalı olsa da ana okulları, ilk ve ortaokulları ile lise seviyeleri sayesinde çocuklar aslında eski normallerine geri dönüş sağlayacaklar. Aslında biz tekrar okula başladık. Biz sosyalleşiyoruz. Arkadaşlarımız ile iletişim kuruyoruz. Hayat normalmiş mesajı alacaklar. Travmatik yaşantılardan sonra hayatın normalleşmesi için okulların büyük bir önemi var. Bizler de bu anlamda okullara destek sunmaya çalışıyoruz. Burada tüm velilere duyurular yapıldı. Okulların açık olduğu, çocukların okullara devamının sağlandığı belirtildi. 10-15 gündür çadırlarda olan çocuklardan yoğun talepler aldık. Hem hocalar ile bireysel ders çalışılıyor, etüt sistemi devam ediyor. Hem de sınıf öğretmenlerimiz ders işliyor. Ortaokulda da her branşta öğretmenimiz müfredat temelli çalışmalarını devam ettiriyor” diye konuştu.
Üniversite sınavlarına hazırlanan depremzede Esra Şaksucu da “Daha önce eğitim gördüğümüz kursa zarar gördüğü için buraya aldılar bizi. Üniversite için arkadaşlarımız ile hazırlanıyoruz. Öğretmenlerimin çoğu burada, sınıf arkadaşlarım da burada ama birçoğu yok. Başka yerlere gidenler oldu. Ders çalışmaya çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız tek şey bu. Tıbbi sekreter olmak için çalışıyorum” diye konuştu. ()
Nurdağı’nda öğrenciler, gönüllü öğretmenler eşliğinde eğitim görüyor
Nurdağı’nda öğrenciler, gönüllü öğretmenler eşliğinde eğitim görüyor
Ankara'nın Sesi Haber Sitesi Ankara'nın Sesi Haber Sitesi
GENEL
Paylaş: