Eski istihbarat müdürüne 23 yıla kadar hapis istemi

FETÖ’ye yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan eski Ankara İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy hakkında 10 yıldan 23 yıla kadar hapis talebiyle iddianame hazırladı.

Eski istihbarat müdürüne 23 yıla kadar hapis istemi

FETÖ’ye yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan eski Ankara İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy hakkında 10 yıldan 23 yıla kadar hapis talebiyle iddianame hazırladı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün tarafından hazırlanan iddianamede Ulusoy’a “FETÖ’ye üye olmamakla birlikte bu örgüte yardım etmek" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamaları yöneltildi. İddianamede, 22 Ağustos 2016’da Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yazılım alanında faaliyet yürüten "Natek" isimli şirket hakkında FETÖ’nün kriptolu haberleşme programı olan ByLock programını geliştiren ve örgütle irtibatlı şirket olduğuna dair ihbar yapıldığı belirtildi. Ulusoy’un söz konusu ihbarlara yönelik yapılan soruşturmalarda Natek’in eski ortaklarından FETÖ şüphelisi Muhammet Tolga Erpolat ile şirketini koruma altına almaya çalıştığının tespiti üzerine soruşturmanın başlatıldığı ifade edildi.

"FETÖ İRTİBATLARINI GÖSTERİR HUSUSLAR ÇIKARILDI"

İddianamede, Ulusoy’un, Natek şirketi eski sahibi Erpolat hakkında yapılan soruşturmada istenilen bilgi, belge taleplerine ilişkin irtibatlarını gösterir hususları “Bilgi Talep Formundan” çıkararak, “FETÖ ile ilişkisine rastlanılmamıştır” şeklinde ifadelere yer verdiği belirtildi. Erpolat’ın ortağı olduğu Natek Şirketinin FETÖ ile irtibatlarına yönelik yapılan soruşturmalara ilişkin İstihbarat Şube Müdürlüğünden istenilen bilgi, belge ve taleplerine ilişkini düzenlemiş olduğu, “Bilgi İletim Formunda” FETÖ irtibatlarını gösterir hususları çıkardığı kaydedildi.

"BANK ASYA VE KİMSE YOK MU DERNEĞİ İBARELERİNİ ÇİZDİ"

İddianamede, şüpheli Ulusoy’un, Muhammet Tolga Erpolat ile kardeşi Timuçin Erpolat ve şirketi hakkında FETÖ ile ilgili bilgileri çıkardığı iddialarına ilişkin tanık ifadelerine de yer verildi. O dönem Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olan Ali İ.K., yapılan ihbarın üzerine Erpolat ve şirketi hakkında büronun çalışma sonrasında bir evrak hazırlandığını anlattı. Evrakı imzaladıktan sonra Erpolat’ın FETÖ ile irtibatlı Yamanlar Koleji mezunu olduğunu, diğerinin de Banka Asya ve Kimse Yok Mu Derneği’ne üye olduğunu gördüğünü aktaran Ali İ.K., şunları kaydetti:

“Evrakı şube müdürü Cihangir Ulusoy eline aldı. Üzerinde değişiklik yaparak Yamanlar Koleji mezunu olduğu hususu ile Bank Asya ve Kimse Yok Mu Derneği ibarelerini çizdi. ‘Adı geçen şahısların ve şirketin FETÖ ile ilişkine rastlanılmamış olup, ihbarcının bilgileri tespit edilememiştir’ yazdı. Evrakın yeniden düzeltilmesini istedi. Bende şube müdürünün bizden daha farklı istihbari bilgili olabileceği gerekçesiyle evrakı değiştirdiğini düşündüm. Cihangir Ulusoy’un dediği şekilde düzeltme yaparak, bütün sıralı amirlere tekrar paraflatarak evrakı tekrardan arz ettim. Bilgi İletim Formu, bu şekilde TEM Şube Müdürlüğüne gitti."

İddianamede TRT’nin bir işe ilişkin sözleşme yapmadan önce söz konusu şirketin FETÖ ile irtibatının olup olmadığına dair 1 Ağustos 2016’da İstihbarat Daire Başkanlığı’na bir yazı yazdığı aktarıldı. Buna karşılık 30 Ağustos 2016’da verilen cevapta yapılan telefon görüşmelerinde önce firmanın FETÖ bağlantısı olduğunun söylendiğini, sonraki telefon görüşmelerinde ise FETÖ bağlantısı olmadığının ifade edildiği anlatıldı.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Şüpheli Ulusoy, 11 Nisan 2018’de verdiği ifadesinde 17-25 Aralık 2013’den sonra emniyet teşkilatı içerisinden tanıdıkları vasıtasıyla Muhammet Tolga Erpolat ile makamında tanıştığını söyledi. Erpolat’ın geliş amacının ticari rakipleri tarafından kendileriyle ilgili FETÖ ile irtibatlı oldukları yönünde algı oluşturularak şirketlerine operasyon düzenleneceği kaygısı olduğunu öne süren Ulusoy, "Bu nedenle benimle konuşmak istedi. Bende böyle bir şeyin mümkün olamayacağını, Ankara Emniyet Müdürlüğü personeli olarak böyle bir kumpas kuramayacağımızı belirttim. Muhammet Tolga Erpolat, daha sonra da aynı gerekçe ile amirim konumundaki kişiler aracılığıyla tekrardan yanıma geldi. Aynı kaygılarını dile getirdi. Kendisine böyle bir şeyin olmayacağını anlattım. Telefonla da görüşmüş olabilirim ancak şu an net olarak hatırlamıyorum" dedi.

Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Ulusoy, Erpolat ile şahsi olarak bir yakınlığının olmadığını, bu şahsa operasyonel bir bilgi vermesinin veya kendisini koruyup kollamasının söz konusu olmadığını savundu.

İddianamede, şu tespitlere yer verildi:

"Şüpheli Cihangir Ulusoy’un yapmış olduğu görevin gerekleri ile açıklanamayacak şekilde yakın ilişki içerisinde bulunduğu hakkında FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili ihbarlar yapılan, gelinen aşamada FETÖ/PDY mensubu olmak suçundan kamu davası açılan Muhammet Tolga Erpolat isimli şahsı Ankara Emniyet Müdürlüğü nezdinde koruduğu, söz konusu şahıs ve şirketi ile ilgili yapılan ihbarlar, İstihbarat Şube Müdürlüğü nezdinde yapılan çalışmalar olduğu ve şüphelinin yapmış olduğu görevi itibari ile de bazı bilgilere vakıf olabileceği halde, bu kişi ve şirketi ile ilgili yapılan soruşturmada istenilen bilgi, belge taleplerine ilişkin İstihbarat Şube Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu ’Bilgi İletim Formunda’ FETÖ/PDY irtibatlarını gösterir hususları çıkararak, ’FETÖ/PDY ile ilişkisine rastlanılmamış’ şeklinde kesin yargıya varan ifadede bulunmak ve Muhammet Tolga Erpolat hakkında yürütülen soruşturmalar ile ilgili adı geçen şahsa bilgi vermek suretiyle, FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili yürütülen soruşturmalarda şüpheli şahıslara yardım ettiği, bu suretle örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte FETÖ/PDY terör örgütüne yardım suçunu işlediği, ayrıca bu kişi ve şirketi hakkında gerçeğe aykırı resmi belge düzenlediği, bu suretle üyesi olmamakla birlikte örgüt adına kamu görevlisinin resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği anlaşılmıştır."

(Abdullah Sarica/İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi