Çocuklarda ‘Kitap’ seçimi

Çocuğunuz İçin Kitap Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

0-2 yaş :
Çocuklar 0-2 yaş aralığında oral dönemde olurlar. Yani dünyayı keşfetme organları ağızdır. Bu nedenle de herşeyi ağızlarına götürmek isterler. Bu dönemde kitap seçerken pul/boncuk gibi kopabilir ve yutulabilir materyal parçalar içermemesine özen gösterilmelidir. 0-2 yaş arası bebekler için ana renklerin yer aldığı, kumaştan veya özel malzemeden yapılmış, bebeğin ağzına sokması halinde yırtılmayan, sudan etkilenmeyen, mümkünse ses çıkarabilen ve bebeğin elinde tutabileceği büyüklükte kitaplar seçilmesi daha uygun olur. Bol resimli olmalı fakat resimleri karmaşık olmamalıdır. İçerikleri günlük hayatta ki tanıdık nesnelerin, hayvanların ve olayların olduğu kısa ve mümkünse tek cümleli kitaplar tercih edilmelidir.

3-4 yaş:
3-4 yaşlarındaki çocuklar için, kitaplar çocuğun bilişsel gelişimi ve anlama becerileri üzerinde etkilidir. Aynı zamanda bu dönemde kitaplar, çocukların yeni öğrendikleri kavramları isimlendirme ve bu kavramları ilişkilendirme gibi bilişsel becerilerini geliştirir. Kitap içindeki resimler renkli ve kolay yorumlanabilir olmalıdır.   Resimlerin gerçekçi ve somut nitelikler taşıması, çocukların resimleri yorumlaması ve anlaması açısından önemlidir. Sayfada yer alan metinlerle resimlerin uyumlu içerik ve renkte olması önemlidir. Yapılan çalışmalar, gerçekçi ve pastel renklerde hazırlanmış resimlerin çocukların ilgisini daha çok çektiğini göstermektedir. Ayrıca bu yaşlarda çocukların, tuvalet eğitimi, kreş hazırlığı gibi bazı kritik dönemleri vardır. Çocuğu bu dönemlere hazırlamak için kitaplardan faydalanmak oldukça yararlı olacaktır. 

5 yaş:
Bu dönemde çocuk kendisini tanımaya başlamıştır. Başkalarından farklı duygu ve düşüncelerinin olabileceğini keşfetmiştir. Sürekli yeni şeyler denemek isterler. Bu dönemde kitap seçerken; içinde masalların olduğu, bilindik hikayeler içeren, iyi resmedilmiş, hayal gücününü harekete geçiren, ayrıntılı resimleri olan kitapların olmasına dikkat etmelisiniz. Kitaplar çocuğun yeni bilgiler öğrenmesini sağlamalıdır. Hatta artık bu dönemde birlikte kitap seçmeye başlayabilirsiniz. 

Çocuklarınıza kitap seçerken aynı zamanda kitap okumanın kalıcı olmasını sağlamak ve onlara kitap okumayı sevdirmek için birkaç tavsiye vermek istiyorum. 
Çocuklar için ebeveynlerinin söyledikleri değil yaptıkları önemlidir. Yani kendinizde kitap okuyarak onlara rol model olmanız faydalı olacaktır. Bu yüzden onlara kitap oku demek yerine ailece belirli gün ve saatlerde kitap okuma vakti oluşturup bunu bir rutin haline getirebilirsiniz. Filmleri çekilmiş kitapları okuyup sonra filmini izlemek çocuğunuzun ilgisini çekebilir. Çocuğunuz ile birlikte evinizde bir kütüphane oluşturabilirsiniz. Annesi ve babası keyifle kitap okuyan bir çocuğun kitap okuma olasılığı artacaktır.

YORUM EKLE
timbir - birlik haber ajansi