Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Dünya ülkelerini, FETÖ terör örgütüne karşı harekete geçmeye davet ediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada terör örgütü FETÖ ile ilgili açıklamalarda bulundu. 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişiminde 251 vatandaşımızı şehit edildiğini hatırlatan Erdoğan, “FETÖ işte böyle bir terör örgütüdür. Peki bunun lideri nerededir? Bunun başı şu anda evet Amerika’da Pensilvanya’dadır. 400 dönümlük bir arazide şu anda yaşamakta ve buradan dünyanın 160 ülkesine terör ihraç etmektedir. Bu örgüt faaliyetlerini eğitim, yardımlaşma gibi parıltılı kavramların arkasına saklanarak STK olarak sürdürmektedir. Ülkemizde 40 yıl boyunca bu aldatmacayla büyüyen terör örgütü gerçek yüzünü göstermiştir. Önce emniyet ve yargı içindeki ardından da TSK’ya sızdırdığı elemanlarıyla darbe girişimi başlatmıştır. Milletimizin desteğiyle son 5 yılda yürüttüğümüz kararlı mücadele sayesinde FETÖ’yü ülkemizde tasfiye ettik. Şimdi bu terör örgütünün dünyada faaliyetler yürüttüğünü görüyoruz. Ne yazık ki dost bildiğimiz birçok ülke ve bunlar hala bunları bize vermemekte ısrar ediyorlar. Tabi ki hala tehlikenin farkına varmamış olanlar bunun bedelini de ağır ödeyecekler” dedi.
“ELİ KANLI REJİMLER KONUSUNDA SERGİLEDİĞİMİZ DAYANIŞMAYI BU SİNSİ ÖRGÜT İÇİN DE GÖSTERMELİYİZ”
FETÖ terör örgütünün Amerika’nın 27 eyaletinde sadece charter schoollar aracılığıyla devlet bütçesinden aldığı paranın 763 milyon dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, “Kaynak buradan geliyor. Bu rakama örgütün her türlü kara para aklama işine karışan ticari kuruluşlarının ve gizli gündemleri olan STK görünümlü diğer yapılarının gelirleri dahil değildir. Buradan tüm dünya ülkelerini, canım yandığı için açık söylüyorum, FETÖ terör örgütüne karşı dikkatli olmaya ve harekete geçmeye davet ediyorum. Silahlı terör örgütleri ve eli kanlı rejimler konusunda sergilediğimiz dayanışmayı bu sinsi örgüt için de göstermeliyiz” şeklinde konuştu.
Ticaret savaşlarının her dönemde insanlığa zarar verdiğinin altını çizen Erdoğan, “Bugün de böyle bir eşiğin içindeyiz. Ticari anlaşmaların keyfi bir şekilde iptal edilmesi korumacı politikaların yaygınlaştırılması ve ekonomik yaptırımların silah gibi kullanılması karşısında hiçbirimiz sessiz kalamayız. Bu çarpık gelişmelerin zararı eninde sonunda her ülkeye dokunacaktır. Dünya ticaret düzeninin tek taraflı kararla bozulmaması için hep birlikte çalışmalıyız”.
“KAOS ÇIKARTMAK KOLAY, DÜZENİ SAĞLAMAK ZORDUR“
Birleşmiş Milletler 2030 Küresel kalkınma hedeflerinin başarısı için çalışması gereken bir dönemde dünyanın yeni bir ekonomik kırılma yaşamasının istenmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Kaos çıkartmak kolay, düzeni sağlamak zordur. Bugün bazı ülkeler ısrarla kaos çıkartmaya çalışıyor. Merhametin vicdanın, hukukun, umudun kaybolduğu bir dünya düzeni kadar büyük tehlike yoktur. Şu anda hep birlikte böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız. Türkiye ticaretin de insan dolaşımının da serbest olmasından yanadır. Bu konularda yaşanan her geriye gidiş bizi olumsuz etkiliyor. Bu tutumun tehdit diliyle, dayatmayla ikili ilişkilerin geçmişinin tümden yok sayılmasıyla ortaya koyulması ortaya konması üzüntümüzü daha da arttırıyor” dedi.
"HEDEF KAZAN KAZAN”
Türkiye’nin sorunları eşit şartlarda yürütülecek yapıcı diyalogla çözmekten yana olduğunu ifade eden cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her alanda olduğu gibi Ekonomi konusunda da sorumlu hareket edilmesini bekliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü, G20, İslam İş Birliği Teşkilatı, AB ile tesis ettiğimiz Gümrük Birliği gibi uluslararası platformlarda muhataplarımızla etkin uyumlu ve yapıcı iş birliği içindeyiz. Türkiye olarak her zaman iş birliği yaptığımız muhataplarımızla birlikte kazanmaktan yana olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Hedef kazan kazan. Bu samimi yaklaşımımız ortadayken ülkemize yönelik ithamları ve baskıları haksızlık olarak değerlendiriyoruz. Bizimle aynı perspektifi paylaşan ülkelerle ve kurumlarla beraber dünyanın içine çekilmeye çalışıldığı bu siyasi ekonomik kaosun üzerinden gelebileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SÖZLERİNİ ŞU ŞEKİLDE SÜRDÜRDÜ:
“Birleşmiş Milletler bünyesinde geleceğimiz olağan gençlerimizle ilgili bir kuruluşa ihtiyaç bulunduğunu düşünüyoruz. Türkiye olarak Birleşmiş Milletler gençlik kuruluşunun bir an önce tesis edilmesini ve merkezinin de dünya tarihinin sembolü şehirlerden İstanbul olmasını teklif ediyoruz. 2005 yılında ülkemizde düzenlenen Dünya Yaşlanma Zirvesinde 2019 yılı Uluslararası Yaşlılık Yılı olarak belirlenmişti. Bu kapsamdan Birleşmiş Milletler Uluslararası Yaşlılık Ajansı ülkemizde kuruluyor. 3. Dünya Yaşlılık Kurultayı da İstanbul’da yapılıyor. 10 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek Bu kurultaya sizleri davet ediyoruz.”
(İHA)