Pandemi dönemi her şeye yeni bir bakış açısı getirdi, var olan düzen bizim bile öngöremediğimiz şekilde rotayı başka yollara çevirdi. Peki, gönüllülük bu noktada nereye geldi? Dijital gönüllülük mümkün mü? Mümkün ise nasıl yapılır? Bu yazımda sizlere bunu anlatacağım iyi okumalar :)
Gönüllü kavramı Türk Dil Kurumunda “Bir işi yapmayı hiçbir yükümlülüğü yokken isteyerek üstlenen” olarak tanımlanmakta.Tanımdan da anlayacağımız üzere, maddi bir beklenti olmadan çeşitli manevi beklentilerle yapılan her türlü davranış ve iştir gönüllülük. Bu yüzden gönüllülük kavramı gönülden yapılan her işi kapsayacak kadar geniş kapsamlı.
Sokak hayvanlarına yardım, köy okullarının ihtiyaçlarına ve eğitim süreçlerine destek, fidan dikmek, kan bağışlamak, yaşlı bakım evleri, çeşitli hastalıkların tedavilerinde maddi ve manevi yardım… Hatta okul kulüpleri ve gönüllülük adı altında yapılan pek çok başka şey de gönüllülük faaliyetleri olarak değerlendirelebilir.
İçinde bulunduğumuz ve bir süre daha içinde bulunulacağımızın öngörüldüğü bu pandemi döneminde maalesef pek çok gönüllülük faaliyeti durdu ya da durma noktasına geldi. İnsanların yardımın fiziksel konumuna ulaşamaması, buluşmaların gerçekleştirilememesi, fiziksel aktivitelerin kısıtlanması ve pandeminin tetiklediği elimizde olmayan çeşitli nedenlerle gönüllülük noktasında yetersiz kalıyoruz.
Peki ya paralel, meridyen, saat, konum farkı fark etmeksizin gönüllü olmak mümkün mü? Bu e-Gönüllü ile elbette mümkün.
e-Gönüllü Nedir?
“Sınırları Kaldıran Dijital Gönüllülük Sistemi” mottosuyla yola çıktığımız bu süreçte gönüllülerin, çalışmaların ve ihtiyacın konumu bizim için hiç önemli değil! Gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirebilmeniz için tek gereken şey tek tıkla e-gönüllü olmanız. Peki e-gönüllü olduktan sonra gönüllülük süreçlerine nasıl katkıda bulunabilirsiniz? Hadi birlikte bakalım.
Dijitalleşmenin hız kazandığı, çoğu aktivitenin online yapıldığı bu dönemde Sivil Toplum Kuruluşlarında da online sürecin gerektirdiği belli zorunluluklar ortaya çıktı. Sivil toplum kuruluşlarının online ortamda amacına yönelik çalışmalarını devam ettirebilmesi için bazı ihtiyaçları doğdu. Dijital gönüllülük kapsamında sizler de gönüllü olarak tek tıkla bu ihityaçları karşılayabilmektesiniz.
Peki bu dijital gönüllülük faaliyetlerinin örnekleri neler?
- Sosyal medya yönetimi,
- Tanıtım gönüllüsü,
- İçerik yazarı,
- Web site oluşturma,
- Çeviri,
- Blog tasarımı,
- Video düzenleme,
- Web sitesi geliştirme ve daha pek çok şey.
Bu faaliyetlerle gönüllülük yaparken aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının dijitalleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Dijital gönüllülük pandeminin getirdiği bir zorunluluk gibi görünse , aslında gitgide dijitalleşen dünyada pandemi sonrasında da gönüllüğün e-hali yayılarak bize eşlik edecektir.
Sizler de e-gönüllü olmak isterseniz https://egonullu.com/projeler/ sayfamızdan kendinize uygun projeyi seçerek hemen harekete geçebilirsiniz!
Farkındayız! e-Gönüllüyüz!