Kültür, sanat ve bilim başta olmak üzere her alanda Türkiye’nin kültürel niteliklerini dünyaya anlatmayı hedefleyen Yunus Emre Enstitüsü, 17 milyondan fazla nüfusa sahip Kamboçya’da faaliyetlerine başlayacak. Bu kapsamda Enstitü, Asya kıtasında izlediği strateji çerçevesinde Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de yurt dışı temsilciğinin açılışına yönelik ilk adımı attı. Türkiye Cumhuriyeti Punom Pen Büyükelçiliği'nin himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsü ile Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de bulunan Punom Pen Kraliyet Üniversitesi arasında iş birliğinin tesis edilebilmesi amacıyla anlaşma imzalandı. Punom Pen Kraliyet Üniversitesi'nde gerçekleştirilen imza törenine, Punom Pen Büyükelçisi Ülkü Kocaefe ve Punom Pen Kraliyet Üniversitesi Rektörü Dr. Chet Chealy katıldı.
'İLİŞKİLERİNİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLANACAK'
Punom Pen Büyükelçisi Kocaefe, "Bugün, Yunus Emre Enstitüsü ve Punom Pen Kraliyet Üniversitesi arasında mutabakat zaptı imzalanmasına şahitlik etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu iş birliğinin akademik, bilimsel ve kültürel alanlarda ortak çalışmaları artırmak, halklarımızı birbirine yakınlaştırmak, karşılıklı anlayış ve dostluğu geliştirmek suretiyle Türkiye ile Kamboçya arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye’de eğitim alan ve sayıları her gün artan Kamboçyalı öğrenciler bugün ilişkilerimize yeni ve önemli bir boyut kazandırmıştır. Yaratıcı fikirlerle dolu Kamboçyalı gençler ülkelerimiz ve kültürlerimiz arasında sağlam birer köprüdür. Şimdi bu köprüyü akademik değişim, Türkçe kursları, Türk kültürünü ve sanatını tanıtan çeşitli etkinliklerle daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz" dedi.
Yunus Emre Enstitüsü, 2009 yılında Balkanlar’da faaliyetlerine başlayarak faaliyet alanını Latin Amerika’dan Güneydoğu Asya ülkelerine kadar genişleterek Türkiye’nin bilinirliğini ve tanınırlığı büyük bir coğrafyaya taşıdı. ()