Afyonkarahisar’da yaklaşık 500 yıllık tarihi olan tarihi Taşhan, restorasyon çalışmasının ardından hizmete açıldı.
4 yıldır restorasyon çalışmaları süren, tarihe ışık tutan ve kent merkezinde han kültürünü yaşatacak, yöresel ürünlerin pazarlanacağı Taşhan’da; Bayat kiliminden, keçe sanatına kadar, antikacıdan çeyizciye kadar bir çok kültürün yaşatıldığı dükkanlara rastlamak mümkün.
”BİZ KÜLTÜRÜ VE SANATI BU HANDA YAŞATMAK İSTİYORUZ"
Taşhan İşletmecisi İhsan Soysal, restorasyonun aslına uygun olduğunu belirterek tek eksikliğin tanıtım olduğuna dikkat çekti. Soysal, “Restorasyonu baya uzun sürdü ama çok güzel yapmışlar, gelen ziyaretçilerde beğeniyorlar. Zaten çok ünlü bir firma galiba, bu restorasyon işinde baya bir usta. Oldukça hoş olmuş çok beğeniliyor. Bizim bu çarşıdaki amacımız turistik bir çarşı olsun istiyoruz. Bütün el sanatları burada bulunsun, Afyonla ilgili tüm etkinlikler burada yapılsın. Dışarıdan gelen yabancı turist, yerli turist Afyon ile ilgili birçok kültür. Sanat ürünlerini burada bulabilsinler istiyoruz. Taşhan 1530 yıllarında Hoca Veysan diye geçiyor daha önceki bilgilerde. Burası yine ticarete açık bir hanmış. Tarihçesi yazılıyor şuanda, ona da kapı girişine asacağız. Biz kültürü sanatı yaşatmak istiyoruz, el sanatlarını yaşatmak istiyoruz. Etkinliklerin olabileceği bir alan oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda biraz tanıtım yapmak istiyoruz. Destek bekliyoruz. Buradaki dükkanlar genelde her sektörden bir tane olarak tespit ettik dükkanları. Her sektörden bir kişiye veriyoruz. Tespihçi var, ebru var, keçeci var, antikacı var. Gelen vatandaş burada çeşitliliği görsün, Afyon’un kültürel zenginliğini görsün istiyoruz” dedi.
OĞUZLARIN SİMGESİ BAYAT KİLİMİ, TARİHİ HANDA SERGİLENİYOR
Han içerisinde tarihi Bayat kilimlerini sergileyen Bayat Kaymakamı personeli Güven Şenlik, ise “Böyle bir topraklarda kendi kültürümüzü, tarihimizi tanıtmak gayet iyi. Afyonumuzun, kültürünü, medeniyetini tanıtmak, gerçekten Bayatımızın ve Türklüğün asıl simgesi olan bu kilimleri tanıtmaktan memnunuz. Her şeyden önce burada bir Osmanlı geleneğini, han geleneğini sürdürüyoruz. O sebepten dolayıda bundan çok memnuniyet duyuyoruz ve bu geleneğin devam etmesi açısından tüm hemşehrilerimizi buraya bekliyoruz. Hanımıza, diğer dükkan sahiplerine yardımcı olmaları açısından biz de burada hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Kendi yaptıkları el işlerini handa açtıkları dükkanda sergileyen Mine Şenlik isimli işletmeci ise, Taşhan’ın çok güzel olduğunu, ancak tanıtım noktasında insanların henüz fazla rağbet göstermediklerini belirtti.
(Hayati Kanat/İHA)