Elazığ’ın binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla açık hava müzesini andıran tarihi Harput Mahallesi UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine girdi. Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, "Harput’la ilgili bilgi ve dökümanları doğru zamanda doğru bir şekilde yetkililere aktarmamız neticesinde UNESCO bugün itibariyle kararını vermiş oldu. Harput belki Türkiye tarihinde en kısa zamanda yapılan çalışmalarla UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesine alındı" dedi.
Elazığ Belediyesi ile Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın projesiyle Harput’un UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi ile ilgili başlatılan süreç kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. Pisa kulesinden daha fazla eğik Ulucami minaresi ve kalesi başta olmak üzere bir çok tarihi içerisinde barındıran Harput, UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesine alındı. Yaşanan süreçle ilgili Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz İHA muhabirine bilgi verdi.
"UNESCO’NUN DÜNYA GEÇİCİ MİRAS LİSTESİNE ALINDI"
Harput’un UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine girebilmesi için geçen yıl Şubat ayında başlatmış oldukları çalışmaların bugün itibari ile sonuçlandığını aktaran Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Tabi geçen yıl Şubat ayında başlattığımız bu çalışmadan sonra yurt içinde ve yurt dışında bir çok çalışmalarımız oldu. Elazığ, Ankara ve İstanbul’da bir çok toplantılarımız oldu. Mayıs 2017 tarihinde Paris’e gittik. UNESCO’nun kendi konferans salonunda Harput’umuzu anlattık. Tarihçilerle, Fransız yazarlarla, çizerlerle bir araya geldik. UNESCO yetkilileriyle bir araya geldik. Nihayetinde Harput’ta yapmış olduğumuz çalışmalar, restorasyon çalışmaları, hem Harput’la ilgili bilgi ve dokümanları doğru zamanda doğru bir şekilde ilgili yetkililere aktarmamız neticesinde UNESCO bugün itibariyle kararını vermiş oldu. Harput belki Türkiye tarihinde en kısa zamanda yapılan çalışmalarla UNESCO’nun dünya geçici miras listesine alındı. Elazığ’ımıza ve Harput’a hayırlı olsun” dedi.
"KALICI LİSTE İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK"
"Durmak yok yolda devam" diyerek sözlerini sürdüren Başkan Yanılmaz, "Harput’un kalıcı listede olması için çalışmalarımız devam edecek. Bütün bu çalışmaların içinde bizim Harput’la ilgili yapılan restorasyon ve diğer fizbilite çalışmalarında kurmuş olduğumuz KUDEP biriminin disiplinli çalışmasının büyük bir etkisi var. Bir yerde tarihi ve sanatı bir araya getirmek istiyorsanız orada disiplinli bir yapıyı oluşturmanız lazım. Biz Harput’u inşallah dünyada tanınan, kültür erbabının gelip ziyaret ettiği, tarihe dair bilgi ve dokümanlarını aldığı bir yer haline getireceğiz. Buda bunun ilk adımı ancak çok önemli bir adımıdır" diye konuştu.
(Kamil Can Kılıç-Mücahid Kantarcıoğlu/İHA)