Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitki Alanında NEET’lerin Yetkinliğinin Geliştirilmesi Projesi

Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitki Alanında NEET’lerin Yetkinliğinin Geliştirilmesi Projesi

Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi
Tıbbi ve Aromatik Bitki Alanında NEET’lerin Yetkinliğinin Geliştirilmesi Projesi 
Basın Duyurusu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen "Ne Eğitimde Ne İstihdamda olan Gençler (NEET) için İşgücü Piyasasını Destekleme Programı (NEET PRO)” Hibe Programı kapsamında Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde yürütülen “Tıbbi ve Aromatik Bitki Alanında NEET’lerin Yetkinliğinin Geliştirilmesi’’ adlı proje 1 Ağustos 2023 tarihinde başlamış ve 31 Temmuz 2024 tarihinde sonuçlandırılmıştır. 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlığı sürdürmek veya hastalıkları iyileştirmek için kullanılan bitkilerdir ve ilaç, kozmetik ve gıda endüstrisinde yaygın kullanıma sahiplerdir. Bununla birlikte, doğal olan her zaman güvenlidir yaklaşımı doğru değildir.  Doğal olmak, insan sağlığı üzerinde zararlı etkisi olmaması anlamına gelmemektedir.  Doğru koşullarda üretilmiş bitkisel droglarda, Farmakope analizlerinin yapılması ve standardize edilmiş güvenli ve kaliteli bitkisel ürünlerin eldesi gerek insan sağlığı gerekse ülke ekonomisi yönünden  önem taşımaktadır. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin belirtilen niteliklere uygun şekilde üretimi ve katma değeri yüksek güvenli ürünlere dönüştürülmesinde eğitimli insan kaynağına ihtiyaç büyüktür.

Lokman Hekim Üniversitesi bünyesinde yürütülen bu projenin amacı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile ilgili uygulama odaklı eğitim sağlamak, nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda istihdam edilmelerini sağlamaktır. Proje kapsamında, 15-29 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin eğitilmesi amacıyla ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği’, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme’ ve ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Temel Eğitimi’ olmak üzere üç ayrı eğitim programı tasarlanmıştır.  Teorik ve uygulama kısımları bulunan bu eğitimlere toplamda 60 kadın 25 erkek olmak üzere 85 genç katılarak eğitilmiş ve katılım sertifikası almaya hak kazanmıştır. 

Proje kapsamında eğitimlere katılan ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin kazanımları:
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında eğitim
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler sektöründeki işverenler ile tanışma ve deneyimlerinden faydalanma
İstihdamları konusunda önemli bir adım
Kişisel gelişimlerine katkı
Pazarlama konusunda temel bilgilerin aktarımı
Takım Çalışması kavramının kazandırılması
İş Sağlığı ve Güvenliği temel bilgilerinin kazanılması
Girişimcilik konusunda temel bilgiler alınması
İş başvurusu, mülakat ve CV hazırlama konusunda bilgiler alınması

Projenin tıbbi ve aromatik bitki alanına genel katkıları:
İstihdam edilecek nitelikli eleman yetiştirilmesi
Bireysel girişimlere zemin hazırlanması
Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili aşağıdaki konularda farkındalığın artırılması
İnsan sağlığı yönünden önemi
Ülke ekonomisine katkısı
Standardize edilmiş ‘Güvenli’ ürün kullanımının önemi

Proje, genç bir Üniversite olan Lokman Hekim Üniversitesi’nin ilk Avrupa Birliği projesi olup,  akademinin sonraki projeler için cesaretlenmesine de katkıda bulunmuş ve paydaşlar ile işbirliği yapılarak bu alanda yürütülecek daha büyük çalışmalara öncülük etmiştir. 
 

Basın Bülteni

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2024, 22:33

Ankara'nın Sesi Haber Sitesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
timbir - birlik haber ajansi