Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya nüfusunun 4’te 1’inin yeterince egzersiz yapmadığını ve bu durumun kanser, kalp krizi ve diyabet gibi hastalıkları tetiklediğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2001 yılından beri dünya çapında yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. WHO, 1,4 milyar insanın yeterince hareket etmediğini bu yüzden ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkardığını açıkladı. WHO, dünyanın 168 ülkesinde 1,9 milyon üzerinde yaptıkları incelemeler ve takipler sonucunda hazırladığı rapor, en temel fiziksel aktivitelerin bile yetersiz yapıldığını gözler önüne serdi.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ARTIŞ VAR
Araştırma, İngiltere ve ABD gibi yüksek gelirli ülkelerde fiziksel olarak aktif olmayanların oranının yüzde 32’den, 15 yılda yüzde 37’ye yükseldiğini ortaya koydu. Öte yandan düşük gelirli ülkelerdeki fiziksel aktivite yapmayanların yüzde 16’da sabit kaldığını ortaya koyuldu. Düşük gelirli ülkelerde fiziksel aktivite yapılmasının sebebi işlerine yürüyerek veya toplu taşıma kullanarak gitmeleri gösterildi.
EGZERSİZ YAPANLARDA ARTIŞ ÇOK CÜZİ
WHO’nun araştırmasına göre 2001-2016 yılları arasında egzersiz yapanların sayısında artışın çok az olduğunu ortaya çıkardı. WHO yetkilileri fiziksel aktivite yapmayan insanların oranının 2025 yılına kadar yüzde 10 azaltma hedeflerinin olduğunu açıkladı.
UZAKDOĞULU KADINLAR ÇOK HAREKETSİZ
Uzmanlar Doğu ve Güneydoğu Asyalı kadınların, Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve yüksek gelirli Batılı ülkelerdeki kadınlara göre çok daha hareketsiz olduğunu ortaya koydu.
HALK SAĞLIĞI VE BULAŞICI HASTALIK UYARISI
WHO raporunun baş danışmanı Dr. Regina Guthold, gerekli fiziksel aktivite yapmayan bireylerin sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek, dünyanın belirli bölgelerinde yeterli fiziksel aktivite yapılmamasının insan vücudunun direncini düşürerek bulaşıcı hastalıklara sebep olduğunu ve toplum sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
UZMANLARIN 19-64 YAŞ ARASINDAKİLERE TAVSİYELERİ
Uzmanlar yetişkinlerin haftada 150 dakika orta derece aerobik aktivite yapmalarını veya 75 dakika güçlü egzersiz yapmalarını önerdi. Orda derece aerobik aktiviteler olarak uzmanlar, futbolu, hızlı yürümeyi, yüzmeyi, bisiklet sürmeyi, doğa yürüyüşünü ve takım sporlarını önerdi. Güçlü egzersizlere ise uzmanlar, koşu, hızlı yüzme, jimnastik, dövüş sporları ve bisikletle yokuş çıkılmasını örnek gösterdiler.
(İHA)