Ankara'nın Sesi Haber Sitesi
2018-07-10 19:49:01

AMNİOSENTEZ

Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç

10 Temmuz 2018, 19:49

AMNİOSENTEZ

Amniosentez tanı ve tedavi amacı ile yapılan bir testtir.Buişem anne karnına ince ve uzun bir iğne ile girilerek bebeğin suyundan yani amnion mayiden bir miktar alınma işlemidir. Ağrısız bir işlemdir. Gebeliğin 16-22 haftalar arasında yapılan bir testtir. Anneye ve bebeğe hiçbir zararı olmayan bir test olsada anne ve baba adayları bu teste karar vermeden önce oldukça çok düşünürler çünkü bebeklerine kötü bir şey olacaklarını düşünürler.

-Amniosentez hangi durumlarda yapılır?

-Bozuk yani pozitif çıkan tarama testleri

-Ultrasonda istenmeyen bir bulgu izlendiğinde

-Önceki gebeliklerde kromozom anamolisi olması.

-Anne veya baba adaylarında olan kromozamal bozukluklar.

-Amniosentez ne işe yarar?

Sitogenetik analizin yanı sıra; bebeğe ait bazı hastalıkların tanısı için de amniyosentez yapılabilmektedir. Amniyotiksıvıdan bakılan bazı biyokimyasal belirteçler ve DNA çalışmaları sayesinde, bu hastalıklara neden olan moleküler anormallikler de tespit edilebilmektedir. 

-Amniosentez ile hangi hasatlıklar tespit edilir?

Amniyosentez öncelikle bebekte Down sendromu ve başka benzeri bir kromozomal hastalık olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılır. Bunun dışında bazı başka hastalıklar da bu yolla tespit edilebilmektedir.

Örneğin, 

-Talasemi

-Polikistik böbrek hastalığı

-Kistik fibrosis

-Bazı kas hastalıkları

-Hemofoli

-Fetal enfeksiyon

-Fetusun hemolitik hastalıkları

-Amniosentez riskleri nelerdir?

Amniosentez işlemi öncelikle kör yapılmayan herşeyingörülerek yapıldığı bir işlemdir .Bu sayede amnion sıvının bol olduğu,bebeğe ve plesantaya en uzak nokta seçilerek yapılır.Yani işlem yapılırken ultrason eşliğinde olduğu için bebeğe iğne hiçbir şekilde temas etmez.

Amniosentez işleminin tek bir riski vardır oda düşük riski.Fakat amniosentezin düşük yüzdesi oldukça azdır(3/1000).Amniosentez yapıldıktan sonra hekimiz size bebeğinizin kalp atışını dinleticektir ve bu sizi daha çok rahatlatıcaktır. Amniosentez sonrası kontrollerinizde ihmal etmeyin.

Amniosentez yapıldıktan sonra vajenden gelen kanama veya çok şiddetli akıntı ve kasık ağrısında muhakkak hekiminize danışın. Kanama veya akıntınızın olması kesinlikle düşük yapıyor olduğunuz anlamına gelmez fakat kontrol edilmesi gerekmektedir.

-Amniosentez sonuçları nasıl raporlanır?

Aminosentez uygulanmasının ardından, laboratuar ortamında bebeğin kromozomlarının normal olduğunu ifade eden, “Normal” olarak gelen bu rapor ile, bebekte yapısal ve doğumsal anomaliler olmadığını gösterir. 

FISH yöntemi uygulanması halinde, sonuç ortalama 3 gün içerisinde çıkar. Fakat FISH sonucu %100 olmadığından dolayı, nihai sonucun gelmesi için 10 ile 15 gün gibi bir süre beklenir.

Bebekte bir kromozom anomalisi belirlenmesi halinde, laboratuar bu durumu ifade eden bir rapor hazırlar ve hekimiz sizinle bu konuyu detaylı bir şekilde görüşecektir.

-Amniosentez güvenilir midir?

Sonucu normal çıkan bir kromozom analizinin, hatalı olma durumu yoktur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.