İslam tarihinde İslam medeniyetinin temellerinin atıldığı mübarek şehir Medine’deyiz. İsmi bir çok isimden en meşhuru Medine-i Münevvere olmuş. Medine şehrini önemli kılan, müslümanları kendine çeken ve kıyamete kadar da bu özelliğini kaybetmeyecek bir kaç konuya başlıkları ile değineceğim. şöyleki;
1- Peygamber Muhammed (SAV)’i kendi şehrinin ileri gelenleri öldürmeyi planlarken Medinelilerin O’na hayatları pahasına evlerini ve Gönüller’ini açmaları, bununla da Ensar ismine layık olmaları.
2-Geldiği ilk günden ölümüne kadar İslam Medeniyetinin oluşumuna yataklık etmesi.
3-Medine’ye vardığı günden, yine ölümüne kadar hem dinin hem devletin lideri olarak insanlığa rol model olması, aynı şekilde çok kültürlü ve dinli Medine toplumunda yapılan sözleşme ve icraatların günümüze de ışık tutması.
4-Bir kişiyle başlayan ilahi hareketin en uygun merkezinin Medine olması, bu vefasından dolayı Mekkeli olan peygamberin imkan olmasına karşın ikameti ve ölümünün bu şehirde gerçekleşmesi.
5- Gerek Mekkeliler ve gerekse diğer din mensupları tarafından gerçekleştirilen hareketlerde Medine şehri ve insanının korunması.
6-Kuran’ın tamamlaması ve hayat bulmasının gerçekleştiği Mescid-i Nebi ve çevresinin bu şehirde bulunması. Bugün bu çevreye başta Peygamber efendimizin mezarı ile binlerce sahabinin mezarları, camiler mescitler dahil edilebilir. Ayrıca insanların girmek için heyecanlandıkları ve cennet bahçesi olarak nitelendirilen ilk mescitin bir kısmını içeren yeşil halıları nedeniyle yeşil halı olarak ta nitelenndirilen Ravzayi mutahhara önemli bir ziyaret yeri.
7-Dikkatimi çeken en önemli hususta aynı anda avlusu ve taraçası dahil 535.000 kişinin namaz kılabildiği 135.000 metrekare civarındaki mescidin her 5 vakit namazında doluya yakın olması. Bir başka tabirle namaz odaklı bir hayatın kabullenilmiş ve uygulanıyor olması.
Herkes kulağı ezanda bir hayatı benimsemiş, işyerleri de buna dahil. Ezan okunduğunda tüm dükkanlar kapanıyor, namaz bitince her taraf tekrar bayram yerine dönüyor.
8-Mescit ilk inşa edildiği fonksiyonların bir kısmını icra etmeye devam ediyor. İbadethane, yatakhane, yemekhane, kıraathane. Ramazan sonrası Şevval oruçları yoğunlukla tutuluyor ve mescitte hurma, ekmek, yoğurt gibi yağlı olmayan yiyeceklerle sofra kurulup kaldırılıyor. Mescit içinde her yere serpiştirilmiş zemzem sebilleri ve raflar kuranı Kerim’ler hem vücuda hem sadra şifalar.
9- Her renkten insan görmek mümkün, Mekke ziyaretinin benzeri manzaralar. İslamın en büyük mucizesi dünyanın merkezi olarak bu beldelere herkesin akın etmesi. Herkes dua ve iyilik peşinde dolayısıyla herşeyin olumlu yönlerini görmeye çalışıyorsunuz.
10- İnsanın halası olarak nitelenen Hurma en önemli besin kaynağı. Özellikle Medine’de yetişen hurmalar harika. Bahçe sahibi bir arkadaş şunları söyledi. Hurma insan gibidir, doğumla çoğalır, dişi hurmanın dibinden veya gövdesinden çıkan fideler dikilir. Ortalama 60 yıl yaşar en verimli yılları 20-45 yaş arasıdır. Her dişi ağaç her yıl 25-300 kg arasında ürün verir. Her sene iki dalı budanır, kurutulan dallar bahçede yakılır ve bu ilaçlama vazifesi görür, bunun dışında ilaç verilmez, ağaç tepesinden budanmaz bu bölge ağacın kalbi ve beynidir. Erkekte tozlama hücreleri bulunur bunlar rüzgarla dişileri döller ve hurma olur, diğer bir tozlamada dişideki yapışkan daldan içeri girerek üremeyi sağlar. Hurmanın lezzeti sulama ve güneşe bağlıdır, ince kabuklu hurma değerlidir bu da güneş gıdasını tam almış demektir. Belli dönem 50-60 derece sıcak olması hurma İçin elzemdir.
11- Atlar üç mescit için koşturulurmuş, mescidi haram, mescidi nebi ve mescidi aksa, ikisini şükür ziyaret ettik, üçüncüsünü de inşallah ziyaret ederiz. Sizlere tavsiyem atlarınızı hazırlayın, buralar sizi bekliyor, sonra gelecek at ve güç bulamayabilirsiniz.
Zemzem saflığında ve hurma tadında olmanız dileklerimle.
Mescid-i Nebiden selamlar.
Ahmet inan 6 Yıl Önce
Gerçekten inanan ve seven bir kalpten çıkmış bir gözlem olmus.