Ankara'nın Sesi Haber Sitesi
2023-03-20 12:25:12

2 Yaş Sendromu

Enhar Kılınçer

20 Mart 2023, 12:25

2 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Atlatılır?

Çocukların normal gelişim evrelerinden biri olan 2 yaş sendromu, bireyselleşmenin ilk dönemidir. Yaklaşık 1,5 yaşında başlayıp, 4 yaşına kadar devam eden zorlu ve yorucu bir dönemdir. Nadir olarak 1 yaşında da başlayabilir. Bu dönemde çocuklarda aşırı hareketlilik, hiçbir şeyden memnun kalmama, Şiddet içerikli hareketler mevcuttur. Bu dönemdeki çocuklar çok asabi olurlar. Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri de aşırı ağlama krizleridir. Bunun yanında; hırçınlık, ani öfke nöbetleri, herşeye olumsuz yanıt verme, kendi istediğini yaptırmak için aşırı ısrar, kardeşi varsa kıskançlık, elindeki eşyaları fırlatma, her şeyi ellemek isteme, aşırı hareketlilik, uyku düzeninde bozukluklar, her şeyi kendi başına yapmak isteme, başını duvara vurma, çeşitli yerlere/eşyalara vurma, çevresindeki herkese karşı otorite kurma isteği, tuvalet sorunları, iştah problemleri görülebilir. 
2 yaş sendromu neden olur? 
2 yaş sendromu yaşayan çocuklar, bağımsız hareket edebilmek ve istediklerini yapabilmek için çabalarlar, ancak sınırlı dil, el ve göz koordinasyon becerileriyle ne istediklerini belirtmekte zorluk yaşarlar. Bu durum normal bir süreçtir.
Bu dönemde çocuklar iletişim kurmakta zorlandıkları için isteklerini ağlayarak dile getirirler. 2 yaş döneminde sağlıklı bir şekilde gelişimi süren çocuğun, her şeye hayır demesi, agresif davranışlar sergilemesi, öfke nöbetleri geçirmesi son derece normal bir durumdur.

2 yaş sendromu yaşayan çocuğa nasıl davranılır?
⁃ Çocuğunuzun davranışları sizi strese sokabilir. En önemli şey sakin kalmaya çalışmaktır. Öfke nöbetleri sırasında 10’a kadar sayarak derin bir nefes almanız sizi sakinleştirecektir.
⁃ 2 yaş döneminin getirdiği saldırganlık ve içinde biriken enerjiyi atmak için duyacağı hareket ihtiyacını kısıtlamayın, aksine daha çok hareketli olmaya teşvik edin ki rahatlasın.
⁃ Kısıtlanmak, engellenmek öfkesini pekiştirirken, “huysuz” diye tanımladığımız davranışlarının artmasına sebep olacağından, temel koruma alanı belirlenmiş bir çerçeve içerisinde özgürleşmesine izin verin.
⁃ Soru sormasını engellemeyin. Ne kadar çok soru sorarsa gelişimi o kadar sağlıklı olacaktır. 
⁃ Öfke de hayat boyu her bireyin hissedebildiği bir duygudur. Çocuğunuzun özgür olabileceği alanlar yaratabilir ve kendisini, duygularını tümüyle ortaya koymasına izin vererek ona destek olabilirsiniz. Çocuğunuzun öfkesini kişisel bir tepki olarak algılamayın. Kendinize öfkenin size yönelik olmadığını, bunun çocuğunuzun duygularındaki değişimden kaynaklandığını hatırlatın.
⁃ Onunla inatlaşmayın. İnatlaşma ve öfkelenme henüz çocuğunuzun kontrol edebileceği bir düzeyde değil. Konuşmayı deneyin. İnatlaşma anlarında konuşmak bazen işe yaramayabilir. Bu anlarda ilk yapılacak şey dikkati başka yöne çevirmektir. Dikkatini başka yöne çevirmede yaratıcı bir anne - baba olursanız işiniz daha da kolaylaşacaktır.
⁃ Her şeye hayır demek, ebeveynlerden birinin evet dediğine diğerinin hayır demesi ya da bir sefer evet denilen bir şeye bir sonrakinde hayır denmesi en sık yapılan hatalar. Çocuğun kafasını karıştırıp gerginliğini artıracağından “hayır”larınız net ve tutarlı olsun. 
⁃ Çocuğunuzu bol bol dışarı çıkarın. Bu yaş çocuklarıyla su oyunları, toprak ve kum oyunları, ses çıkaran, vurmalı, takıp çıkarmalı oyuncaklarla oynamak merak ve saldırganlık dürtülerini boşaltma, yönlendirme açısından uygun oyun ve oyuncak seçenekleridir.
⁃ İştahsızsa yiyecekleri onun sevebileceği hale getirebilirisiniz ona özgü yiyecekler yapabilirisiniz. Her şeyi oyun diliyle anlatarak öğretmeyi deneyebilirisiniz.Kendinize mutlaka zaman ayırmalısınız sizin moral bozukluğunuz da ona karşı olan davranışlarınızı etkileyebilir.
⁃ Dikkate alınması gereken bir konu da çocuğun sinirli olduğu zamanlarda her istediğinin yapılmamasıdır. Sadece sakin davranılmalıdır. Eğer aile kendi başına bu sorunu çözemiyorsa psikolojik destek alabilir.
⁃ Özellikle kalabalık ortamlarda diğer insanların ne düşündüğünü önemsemeyin. Onlar sizi ve çocuğunuzu tanımıyorlar. Her çocuk bu dönemlerden geçmektedir. Rahat olun.

2 yaş sendromu 2 yaş civarında zirve yapan 3 yaşta da devam edebilen bir durumdur. İki yaş dönemi çocuk gelişiminin en önemli ve en zor devresidir. Çocukların negatif ve agresif tutumları genellikle 3 ile 3.5 yaş arasında son bulur ancak bu durumun 4 yaşın sonuna kadar sürdüğü durumlar da görülebilir. Genel olarak çocuk 4 yaşına geldiğinde daha üstün motor becerilerine sahip olduğu için sona erer.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.