Bayramlar, küçüklerin büyüklerini ve akrabalarını tanımasını sağlayan, manevi anlamlar yüklü günlerdir. Bu günlerde “hadi sana harçlık verecek deden, amcan, teyzen, ninen ya da falanca, onlarla bayramlaşmaya gidiyoruz” diyerek çocuk para için bayram ziyaretine götürmek doğru değildir. Aile büyüğü ile para için bayramlaşan çocuk, herkesin eline bakarak bayramın güzelliğini menfaatçilik olarak algılayabilir. Burada kimse çocuklara para vermesin demiyorum tabiki, büyükler yine harçlık verebilir ama bu hediyedir bir beklentinin karşılığı değildir yani bir menfaatin, el öpmenin sonucu olmamalıdır.
Bayramlarda mahremiyet önemlidir. Bayram ziyaretlerinde kimse çocuğunuzu zorla kucağına almamalıdır. Almak isteyene nazikçe müdahale edilmelidir. “Zorla kucağa almasak, biraz sonra ortama alışınca ve isterse size gelecektir” diyebiliriz mesela. Çocuk konuşmak istemiyor diye “dilini mi yuttun sen, aaaa bu ismini bilmiyo” diyerek alaya alınmamalıdır. Bu şekilde davranan birine karşı çocuğunuza sahip çıkmalı, hafif tebessümle “ismi falanca” diyerek onun adına cevap vererek çocuğunuzu anlık baskıdan kurtarmalısınız.
Para, telefon, şeker gösterip kendine çekerek çocuk sevip öpülmemelidir. Birçok kişi bu yanlış davranışları yapıyor ama, doğrusunu bilmedikleri için ve yıllardır süregelen kalıplaşmış davranışlar olduğu için devam ediyorlar yani iyi niyetli olabilirsiniz ancak bu davranışlar çocukların gelişimi için pek uygun değildir. Maalesef birçoğumuz çocuk paraya, şekere, telefona geldi ve kendini büyüğüne teslim etti diye seviniyoruz ama çocuk bir bireydir. Kendimize yapılmasını istemediğimiz davranışları çocuklarımıza uygulamayalım. Bunu en iyi, ona nasıl davranılmasını istiyorsanız öyle davranarak öğretebiliriz. Şuanda biz böyle büyüdük hiçte birşey olmadı dediğinizi duyabiliyorum. Ancak yaşadığımız çağ eskisi kadar saf ve temiz değil, çocuklarımızın güvende olmaları için farkındalık sahibi olmak zorundayız. Peki bu kalıplaşmış doğru olmayan davranışların doğrusunu büyüklerimize nasıl anlatacağız?
Çocuğa zorlayıcı şekilde yaklaşan büyüklere şöyle hitap edilebilir:
“Sevgili amca, dede, dayı, akraba vs.. lütfen böyle davranmayalım. Kızım ya da oğlum ortama biraz alışsın sizinle iletişime geçecektir. Hadi biz sohbetimize devam edelim o da çevreyi biraz gözlemlesin.” diyebiliriz.
İyi niyet ve tatlı dille yaptığınız ufak uyarılar eminim ki çocuğunuz için çok faydalı olacaktır.
Bayram Ziyaretlerinde Çocuklarımızı Zorla Öne Sürmeyelim
Bayram ziyaretlerinde insanların birbirleri ile karşılaştıklarında, yanlarında çocukları varsa itekleyerek “öpsene dayının elini, öpsene amcanın elini, öpsene dedenin elini” diye zorladıklarını görüyorum. Hâlbuki büyüğe sevgi ve saygı bu şekilde öğretilemez. İteklenerek veya zorlanarak büyüğe el öptürülen çocuk, büyüklerinden nefret edebiliyor ya da içinden gelmeyen göstermelik sevgi ve saygı gösteriyorlar. Siz büyükleride anlıyorum bir baskı hissediyor insan sanki içinde, karşı tarafa mahcubiyet, rezil olma vs. ama çocuk bunu böyle öğrenemez, karşımızdaki kişiye mahcup olmayalım diye çocuklarımızı zorlamayalım.
Bakın şöyle olabilir; önce büyükler olarak biz bunu örnek olarak çocuklarımıza göstermeliyiz. Rol model olmalıyız. Sonra onlarda nasılsa taklit ile bunu öğreniyorlar. Zorlamanın pek bir faydası olmuyor. Son olarak çocuklara bazı tatlı hediyeler alınabilir. Oyuncak, çocuk kitabı, çocuk dergisi de bayramda güzel hediye çeşitleri olabilir. Bayram gelmeden bunlardan hazırlayıp hediye paketlerinde eve gelen çocuklara verebilirsiniz. Herkese sevdikleriyle birlikte sağlıklı,mutlu, nice bayramlar diliyorum ve herkesin bayramını kutluyorum.